Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Olaylar | Türkiye’den tarım haberleri

Kapıya teslim karpuz

Kavurucu sıcaklar girişimci esnafa da ilham veriyor. Alanya’da bir market müşterileri için “Alo karpuz” hattı kurarak soğuk karpuz sevisi yapmaya başladı.

Bu nohutların isim babası Bakanlık

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, baklagilde verimi artırmak için çeşit geliştirme çalışması yürüttü. Şimdiye kadar 11 adet nohut çeşidi geliştirildi. Çeşitler Bakanlıkça kurulan Gezici Çalışma Grubu tarafından tanıtılıyor.

Vişne üreticisinin mayhoş bekleyişi

Vişne üretimi ile başı çeken Kütahyalı vişne üreticilerinin yüzünden şu günlerde mutsuzluk okunuyor. Taze tüketiminden ziyade meyve suyu fabrikalarının rağbet gösterdiği vişnenin yeni sezon fiyatının belirlenmemiş olması üretici de kaygıya neden oluyor.

En İyi Yedek Oyuncu Aspir

Yağlık tohumlar arasında Türkiye’de en az bilinen bitkilerden biri olan aspir kadroya girmeye hazırlanıyor. Amasya'da bu çok işlevli bitkinin tarımının yaygınlaşması için adımlar hızlandırılıyor.

Bakanlık’tan tarım makinesi alımına destek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, makine ekipman alımlarını destekleyeceğini açıkladı. Bakanlıkça hazırlanan “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” 3 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlandı.

Suriye ile gerginlik Rusya’nın üzüm tercihini nasıl etkiler?

Arap Baharı’yla birlikte Suriye ile sekteye uğrayan tarımsal ihracatımız birkaç aydır istikrar yakalamıştı. Türkiye ile Suriye arasında yaşanan son krizle birlikte ihracat yine risk altında. Üstelik bu sefer ihracat krizine Rusya’nın da katılması gündemde.

Türkiye, tarımın Eurovision'unda finalde

Hollanda'da düzenlenen bahçecilik fuarı Expo Floriade, aynı zamanda katılım gösteren ülkelerin birbirleriyle rekabet ettikleri bir tarımsal arena. Ükeleri temsil eden bahçelerin oylandığı fuarda ilk 3'e kalan ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

Sizin hala bir ziraat fakülteniz yok mu?

Niğde Üniversitesi’ne Doğuş Holding tarafından yaptırılacak olan Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi’nin inşaatına başlandı. Tarım sektöründeki istihdam sorunu düşünüldüğünde yeni açılan fakültenin gençleri ne oranda heyecanlandıracağı merak konusu.

Ekmek teknesinde yeni dönem başladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 'Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği' 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdi. Böylelikle raflarda tuz oranı ve gramajı düşük, kepek oranı yüksek ekmekler boy gösterecek.

MayAgro'da "Gümüş" Yılı

MayAgro Tohumculuk ıspanak mildiyösüne yüksek toleranslı yeni ıspanak çeşidi Gümüş’ün denemelerini tamamladı. Gümüş, bu sezon üreticilerin beğenisine sunuluyor.

Tahıl fiyatları güneşi gördü ama…

Dünyanın tahıl ambarları olarak bilinen Kuzey Amerika ve Baltık Denizi civarında yaşanan aşırı sıcaklar, buğday ve mısır fiyatlarında yükselişe neden oldu. Küresel fiyatlardaki artış Türkiye’deki buğday ve mısır fiyatlarını da etkiliyor.

Bildiğiniz Buğdaylardan Değil!

Kültüre alınışı bundan 8 bin yıl öncesine tarihlenen karabuğday bitkisi Konya'da geliştirilen bir proje ile ilk kez Türkiye'de ekiliyor. Karabuğdayın en önemli avantajı ise "gluten alerjisi" rahatsızlığı bulunanlar için bir alternatif oluşturması.

Sulamada güneş devrimi

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsünce yürütülen ve TÜBİTAK’ın desteklediği 'Mobil Güneş Pili Destekli Damlama Sulama Sistemleri AR-GE projesi meyve verdi. Güneş enerjisi ile çalışan sulama sisteminin ilk adımı atıldı.

Üreticinin belini büken iklim mi maliyetler mi?

Kış ve ilkbahar mevsiminde yaşanan olumsuz hava koşullarının etkisi hasadı tamamlanan ürünlerde görülmeye başladı. Denizli Ziraat Odası’nın yaptığı açıklamaya göre yörede buğday rekoltesi yüzde 25 oranında düştü. Üreticinin tek sorunu ise rekolte kaybı değil.

Tarımın 'Metropolis'i Toslak köyü

Alanya'da bulunan Toslak köyü Türkiye'nin tarımsal kültür merkezi olma yolunda ilerliyor. Ay başında düzenlenen İyi Tarım Şenlikleri'nin ardından köyde şimdi de Türkiye'nin ilk tarım kütüphanesi hizmete girdi.

Hileli gıda organik gıda üreticilerine yaradı

Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ORGÜDER) Genel Başkanı Ayhan Sümerli, özellikle gıdada sahtekarlık tartışmalarının gündemde olduğu dönemlerde organik ürün satışlarında artış görüldüğünü bildirdi.

Fındık ailesi iki yeni üye kazandı

Giresun Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün 1981 yılından bu yana yapmış olduğu melezleme çalışmaları sonucunda elde edilen yeni fındık çeşitleri tanıtıldı. Yeni çeşitler "Giresun Melezi ve Okay 28" isimlerini aldı.

İstanbul tarım mı yoksa sanayi kenti mi?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yılın Ocak-Mayıs döneminde 7 milyar 790 milyon dolarlık tarım ihracatının 2 milyar 106,2 milyon dolarının İstanbul'dan yapıldığını bildirdi.

Prim ödemeleri bugün yapılıyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, prim ödemelerine devam ediyor.

Reçete yazmak için sınav şart

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yayınlanan yeni Yönetmelik’e göre Reçete Yazma Yetki Belgesi almayan kişiler bitki korum ürünleri için reçete yazamayacak. Söz konusu belge ise yapılacak sınavla verilecek.

TAGEM’den yeni buğday çeşidi

TAGEM'e bağlı GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi, katkı maddesi kullanmaksızın makarnaya doğal sarı rengini verecek buğday çeşidi geliştirdi. “Güney Yıldızı” adı verilen buğdayın ekimine de başlandı.

Devamını Yükle
10