E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Ekim sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
Danimarka’da hizmet veren Årstiderne firması, üretici ve tüketici arasındaki makası olabildiğince daraltarak tarım ürünlerini doğrudan tüketicilerin adreslerine ulaştırıyor. Firmanın sahibi Thomas Harttung’un bu girişiminden öğrenecek çok şey var.
Yabancı ot mücadelesinde kullanılan glifosatın yaygınlaşmasına paralel olarak çevre ve insan sağlığına etkileri üzerine tartışmalar da devam ediyor.
Avrupa Birliği, yaşlanan üretici nüfusunun yanında üreticilerin kırsal ve tarımsal alanlardan göçünü önlemek adına, Ortak Tarım Reformu ile tarımsal istihdamı arttırmayı hedefliyor.
Avrupa sınırları içerisinde pestisitlerden bahsedildiğinde iki farklı lobiden bahsetmek gerekiyor. Bunlardan ilki tüketicilerin ve sivil toplum örgütlerinin başını çektiği lobiler, bir digeri ise; endüstriyel pestisit lobisi.
Turfanda sebze ve meyveler tüm dünyada yüksek fiyatına rağmen rağbet görüyor. Kurulan pazarlarla tüketiciye ulaşıyor. Tüketicinin bu pazarlarda önem verdiği nokta ise ürünlerin ithal değil yerel olması.
Kuzey Avrupa ülkeleri meyve ve sebze üretimindeki kalite ve gıda güvenliği konularına diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha fazla önem veriyor. Bu durum bölge insanının organik ürünlere olan ilgisini arttırırken, yerel sebze ve meyveleri daha çok tercih etmesini sağlıyor.
En son 2009 yılında ortaya çıkan El Nino’nun tüm dünyada tarıma etkisi büyüktü. Okyanus yüzeyinde olağandışı ısınmalara sebep olan bu doğa olayı şimdi geri geliyor. Uzmanlar ise etkilerinin küresel ancak her bölgede farklı olduğunu söylüyor.
AB'de çevreci markaların yüzde 95’inin doğruluğunun teyit edilemediğini vurgulayan uzmanlar, çevreci markalarla ilgili AB sınırları içerisinde ortak standartlar koymanın gereğine vurgu yapıyor.
Avustralya’da ”Çöl Serası” projesi 20 hektarlık bir çöl arazisi üzerine kurulacak ve senelik 15 bin ton sebze yetiştirebilme kapasitesine sahip olacak. Bu seradaki tüm elektrik ve su enerjisi ihtiyacı da çölün cömert güneş ışınlarından karşılanacak.
Sağlıklı beslenme adına glütensiz gıda tüketmek Avrupa’da bir trend haline geldi. Hatta bazı tüketiciler tahıl ürünlerinden tamamen kaçınıyor. Ancak bu alışkanlık uzun vadede doğaya ve ekonomiye olumsuz etkiler yansıtabilir.
Sunuş Dünyanın gündemi gıda krizi
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!