Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Olaylar | Türkiye’den tarım haberleri

Pazarın yenisi: Dolmalık domates

Dolmalık biberden esinlenen ziraat mühendisi Büşra Yapıcı, 5 yıllık ıslah çalışması neticesinde şekli dolmalık bibere benzeyen "dolmalık domates" üretti.

Araziler kaderi belli olacak

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanun Tasarısı yarın Meclis Adalet Komisyonu'na taşınıyor. Tarımsal arazilerin asgari büyüklüğünü belirleyecek olan tasarı, arazi bölünmesinin önüne geçmeyi amaçlıyor.

TMO'da randevulu günler

TMO, 2012 yılında birçok üründe uyguladığı randevulu alım uygulamasını artık tüm ürünler için hayata geçireceğini açıkladı.

Şarap üreticileri: "Yasaklar yıkım getirir"

Son günlerde hararetle tartışılan alkollü içecekler ile ilgili düzenlemelere şarap üreticilerinden tepki geldi. şarapçılığın son yıllarda ivme kazandığını dile getiren Şarap Üreticileri Derneği, alkollü içeceklerin tanıtımlarının kısıtlanması sektör için bir "yıkım" olarak nitelendiriliyor.

Tarımsal şirketlere vergi müjdesi

Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan yeni Gelir Vergisi Yasası ile tarım sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalar "çiftçi" statüsünde sayılacak ve Kurumlar Vergisi'nden yalnızca yüzde 10 oranında mükellef olacak.

Karpuz bu yıl herkese yetecek mi?

Örtü altı turfanda karpuz hasadının başladığı Çukurova bölgesinde, bu yıl ekim alanlarının darlığı yeterlilik sorununa yol açtı. Toplam 70 bin dönüme ekilen karpuzların yüzde 90'ının hasat edilmeden yüksek fiyatlara satıldığı belirtiliyor.

Tarımın "yakın plan"ı açıklandı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "2013-2017 Stratejik Planı", tarımın makro göstergeleri ve "2023 Tarım Vizyonu" ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Çekirge bir sıçradı...

Kırıkkale'nin özellikle hububat, üzüm ve şeker pancarı üretimiyle ön plana çıkan Balışeyh ilçesinde bağlarda görülen çekirge istilası paniğe neden oldu.

Kota yükseldikçe tepkiler artıyor

Türkiye şeker sanayisi, nişasta bazlı şekerde kotada yapılan artışı tartışıyor. Yılda 244 bin 400 ton olan kotanın Bakanlar Kurulu'nun kararıyla yüzde 38 oranında artırılması sanayi kuruluşlarının tepkisini çekiyor.

Mut'lu üreticinin mutlu günleri!

Her yıl kayısı festivaline ev sahipliği yapan Mut'ta bu yıl üretilen kayısının yüksek kalitesi ve ihracat değeri üreticiyi mutlu etmeye yetti.

Tarım kredi borçları ertelendi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başvurusuyla tarımsal kooperatifler ve ortaklarının borçları yeniden yapılandırıldı. Yeni düzenlemeye göre, ödenemeyen borçlar 2015 yılı Ekim ayına kadar ertelendi.

TİGEM tohum safiyetini maksimuma çıkaracak

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), tohum hazırlama tesislerini yenileyerek, bu tesislerde üretilen tohum safiyetini yüzde 99,8’e çıkaracak renk ayırıcı sistem ilave etti. Bu proje ile tohumda saflık derecesi artarken işçilikten de büyük tasarruf sağlanacak.

Diyarbakır'da su bolluk getirdi

Bu sezonun yağış oranları başta buğday olmak üzere tahıl üreticilerini mutlu ediyor. Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, sulu arazilerde dönüm başına 0,6 tonluk verim beklediklerini belirtiyor.

Eden ilk Arbequina hasadını aldı

Türkiye'de ilk kez "bodur zeytin ağacı" olarak da bilinen Arbequina üretimine soyunan Eden Tarım'ın 2008 yılında ithal ettiği sertifikalı fidanlar ilk ürünlerini verdi. Manisa- Köprübaşı ilçesinde 5 yıl önce kurulmuş olan Arbequina bahçelerinden bu yıl toplanmaya başlanan ilk zeytinlerden üretilen zeytinyağı ise Tomaşa markası adıyla piyasaya sunuldu.

Kayın mantarına yoğun ilgi

Muğla'da tütüne alternatif ürün olarak üretilmeye başlayan kayın mantarı çevre illerin de dikkatini çekti. Çeşitli illerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerince yoğun ilgi gösterilen ürünün yetiştiriciliğine dair paylaşılıyor.

İlk üç ayda ihracat yüzde 7,4 arttı

Bakanlık 2013 yılının Ocak-Mart döneminde gerçekleştirilen tarım ürünleri ihracat verilerini açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 7,4 artarak 4 milyar 288 milyon dolara yükseldi.

Patateste karabasan sona mı erdi?

2 yıldır üretim fazlası ve düşük fiyatlarla boğuşan patateste 2013 itibariyle ihracat artışı piyasayı sevince boğdu. Son 4 ay süresince 32 bin 757 tonluk patates ihracatı gerçekleştirildiğini belirten yetkililer, bunun 2012 yılının toplam ihracatının 5 katına denk geldiğine dikkat çekiyor.

Bahçe için kovandan olmak...

Antalya'da bilinçsiz pestisit kullanımı arı telefine yol açtı. Finike ilçesinde arıcılıkla uğraşan Adem Kösem, bal sağma işlemine 1 hafta kala yaşanan arı ölümleri sonrasında zamanında yapılan ilaçlamanın önemine dikkat çekti.

Arazi bölünmesi tarihe mi karışıyor?

“Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasa Tasarısı” dün Bakanlar Kurulu'nun imzasına açıldı. Tasarı, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçmeyi hedefliyor.

Karadenizli üreticiler standardı yükseltme peşinde

Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında AB standartlarında tarım üretimi için 42 ilden bin 627 proje başvurusu alındı. En çok başvuru Tokat’tan geldi.

Gübretaş'tan hediye yağmuru

Gübretaş’ın 60. yıl anısına düzenlediği ve 81 ilden 1 milyon 100 bin üzerinde rekor bir katılımın olduğu “Nar Gibi Kampanya” ve “Eken de Kazanıyor Biçen de” adlı satış kampanyaları 61 farklı ilden 344 kişiye farklı hediyeler kazandırdı.

Çilekte ihracat coşkusu kısa sürdü

Geçtiğimiz hafta Silifke'den Rusya'ya başlayan çilek ihracatının yarattığı coşku kısa sürdü. Rusya'nın bugün itibariyle "Batı çiçeği güvesi" taşıdığı gerekçesiyle 18 ton çileği geri göndermeye karar verdiği bildirildi.

Sumi Agro Turkey (SAT) "Merhaba" dedi

Zirai ilaç sektöründe toplam 60'dan fazla farklı ülkede hizmet veren Sumitomo Corporation firmasının Türkiye iştiraki olan Sumi Agro Turkey, gerçekleştirdiği lansman ile sektör paydaşlarına "merhaba" dedi.

Çay-Kur'dan ithalat açılımı

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (Çay-Kur) çay ithal edebilme yetkisi tanıyan yasal değişiklikler yürürlüğe girdi. Çay-Kur'un ana statüsünde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayınlandı.

Devamını Yükle
10