Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Yeryüzü | Dünyadan tarım haberleri

Pestisit yerine mantar

İrlandalı bilim adamları arpanın içinde yetişen mantarın hastalıkları önlediğini keşfetti. Araştırmalar sonuç verirse bitki korumada biyolojik bir yöntem olarak mantarlar kullanılabilecek.

Mucize yaratan meyve

Son yıllarda lezzet dünyasına bomba gibi düşen Batı Afrika kökenli mucize meyvesi, normalde birçok kişinin yanına bile yanaşmadığı ekşi ya da acı yiyecekleri adeta baklava gibi yediriyor.

Ahududu ve böğürtlen melezi Loganberry

İlk bakışta bir ahududu ya da böğürtlen sanılan Loganberry, aslında bu iki meyvenin ‘karışımı’. Loganberry’nin isim babası ise ABD’li avukat ve bitki yetiştiricisi James Harvey Logan.

Yatırımcıların gözdesi Ukrayna

Çernezyom kuşağında yer alan Ukrayna, verimli toprakları sayesinde son zamanlarda yatırımcıların en çok rağbet ettiği ülke haline gelmiş durumda.

Afrika'da kırsal yoksulluğun çözümü

Gelişmekte olan ülkelerde, ürünün aile üreticilerinden seçilmesi, hükümetlerin kırsal yoksulluk ile verdiği mücadeleye katkıda bulunuyor.

"Çin işi" liçi meyvesi

Çin'de yetişen liçi meyvesi son zamanlarda global pazarlarda da dikkat çeken bir meyve.

Değişen iklime karşı biyoçeşitlilik

Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü’nün yeni yayınlanan kitabına göre; iklim değişimiyle başa çıkmanın gizli çözümü genetik çeşitlilikten geçiyor.

Fas'tan gelen hayat iksiri

Son yıllarda Türkiye’de ismi daha çok duyulmaya başlayan argan yağı, yalnızca Fas’ta yetişen ve her mevsim yeşil kalan argan ağacının yemişlerinden yapılıyor.

Zeytinyağı atıklarından elektrik üretimi

İspanya’da zeytinyağı artıklarından ısı ve elektrik üretmek için deneysel bir sistem başlatıldı. Sistem çevresel zararı azaltmak ve organik atıkları enerjiye çevirmek için umut verici.

Binbir çeşit tohum "Kıyamet Kasası"nda saklı

Norveç küresel ısınmanın tehdit ettiği yüz binlerce bitki türü ve sebzenin tohumlarını saklayan dev bir “yeraltı kasasına” ev sahipliği yapıyor.

Pestisitler teknolojiyle küçülecek

Nanoteknoloji her şeyi küçültmeye devam ediyor. Çok yakında üreticiler ürünlerini nanopestisitlerle koruyabilecek.

Şehrin göbeğinde buğday tarlası

Macar sanatçı Agnes Denes yaklaşık 35 sene önce New York’un göbeğinde gerçekleştirdiği Buğday Tarlası projesiyle çok konuşulmuştu. Şimdi ise sıra Milano’ya geldi.

Çin toprak peşinde

Dünya nüfusu artarken tarım arazileri ve tatlı su kaynakları daha değerli hale geliyor. Bu yüzden Çin çevre ülkelerdeki tarıma elverişli arazilerin neredeyse tümünü satın alıyor.

Havuca benzeyen Japon turpu

Brassicaceae yani turpgiller ailesine ait olan, silindir şekliyle adeta bir havuca benzeyen beyaz turp, Asya ülkelerinden dünyaya yayılmış, kullanımını çok yönlü bir sebze.

Uzaydan toprak nemi gözlemi

NASA topraktaki nem miktarını ölçmek için Dünya’yı uzaydan gözlemleyecek. Uzaya bir uydu fırlatan NASA, bilimadamlarına kuraklık izleme ve sel tahminleri için yardımcı olacak.

Tarımda yenilikçi uygulamalar

Teknoloji, üretim kaynaklarının doğru kullanımını sağlıyor ve maliyetleri düşürüyor. İşleri kolaylaştırdığı da düşünüldüğünde, tarımda makineleşme kaçınılmaz oluyor.

Baykal Gölü susuzluk alarmı verdi

Dünyadaki su kaynaklarının geleceği hakkında endişeler artıyor. Dünyanın en derin gölü sayılan Baykal Gölü son 60 yılın en düşük su seviyesine ulaştı.

Turunç değil, balkabağı

Fotoğrafta görülen ve ilk bakışta portakalı andıran bu şirin sebzeler, Amerikan bahçe tipi balkabağı olarak da isimlendirilen Wee be little kabakları.

Acı hıyara son!

California Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı yabani salatalığa acı tat veren geni keşfetti. Acı tadın giderilmesiyle birlikte salatalık ve benzer ürünlerin popüler hale getirilmesi bekleniyor.

Orta Amerika’nın tatlı meyvesi sapodilla

Anavatanı Orta Amerika ve Karayipler olan sapodilla meyvesi tatlı bir lezzete ve her mevsim yeşil kalan ağaçlara sahip.

Yaşlı ağaçlar daha çok azot depoluyor

ABD Ekoloji Topluluğu, yaşlı ormanların üst toprak tabakalarında azotu daha iyi tuttuklarını saptadı. Bu, sanayileşmenin etkisiyle toprakta oluşan aşırı azotun su kaynaklarına ulaşmasını engelliyor.

İklimde Türkiye’nin karnesi ‘çok kötü’

İklim Değişikliği Performans Endeksi-2015 listesinde Türkiye ‘çok kötü’ ülkeler arasında yer aldı.

Çevre dostu yüzen seralar

Tarım alanlarının yeterli olmadığı bölgeler için suyun üzerine kurulan çevre dostuseralar tasarlandı.

Pamukta devrim zamanı geldi

Purdue Üniversitesi araştırmacıları, bitki selülozunu oluşturan enzimlerin yapısını ortaya çıkardı. Elde edilen veriler bitki materyalinin ayrıştırılmasını daha kolay hale getirecek.

Devamını Yükle
11