Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Olaylar | Türkiye’den tarım haberleri

2B’de sona gelindi

2B olarak adlandırılan Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Tasarısı, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Destekler üreticiyi tatmin edecek mi?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 yılı üretici fark ödemelerini açıkladı. Önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmeyi bekleyen kararname toplam 7,6 milyar liralık bir üretici desteğini öngörüyor.

Üretici borcuna sadık kaldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sıfır ve düşük faizli kredi uygulamasından faydalanan üreticilerin yüzde 99’u kredilerini zamanında geri ödedi.

Bu yıl da son gülen ABD olacak!

USDA, 2012 yılında Türkiye’nin pamuk üretim miktarı ve ekim alanının 2011’e göre daralacağını duyurdu. Türkiye’nin bir numaralı pamuk tedarikçisi ABD için sevindirici olan bu haber Türkiye’nin pamuk üretiminde yine sınıfta kalacağına işaret ediyor.

Tarım ürünleri enflasyonu dengeledi ama…

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici fiyatlarının (ÜFE) Mart ayında, Şubat ayına göre yüzde 0,36 artmasına karşın tarımda fiyatların yüzde 1,16 gerilediğini, yıllık artışın ise tarımda yüzde 6,16'da kaldığını belirtti.

İyi Tarım'da daha iyisi mümkün mü?

Çevre ve insan sağlığına duyarlılık temelli 200’ün üzerinde kriterden oluşan İyi Tarım Uygulamaları’nı benimseyen üretici sayısının 5 bini geçtiği belirtiliyor.

Kayısı örtü altına giriyor

Malatya'da kayısı üreticiliği İnönü Ünviersitesi'nin girişimiyle örtü altına giriyor. Aynı araziye dikili olan kayısı ağaçları arasında sera naylonlarının altında bulunanlar erkenden çiçek açmaya başladı.

Tarımda bardağın dolu tarafını kim görecek?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu kış yaşanan yoğun kar yağışının tarımda ürün artışına işaret ettiğini söyledi. Üretici içinse aynı yağışlar yeni bir sorunun habercisi olabilir.

Mısır kurdunun iştahı kaçtı

Özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika kıtalarında mısır mahsulüne büyük zararlar veren mısır kurtlarının yaşam döngüleri açığa çıktı. Son 50 yıla ait veriler, transgenik mısır üretiminin zararlıyla mücadelede en etkin yöntem olduğunu ortaya koyuyor.

Patates üreticisi kısır döngü içinde

Plansızlığın ve ilgisizliğin olduğu yerde yeni teknoloji ve girişimler de anlamını yitiriyor. Niğde'de tarımsal kredilerin borç yükü altına giren patates üreticileri haciz yaptırımı ile karşı karşıya.

Lokman Hekim'e beyaz önlük zorunluluğu

Artık bitkilerin şifalarından söz edebilmek için 'pir' olmak yetmiyor, 'yetkili' de olmak gerekiyor. Yeni uygulamalarla birlikte bitkisel ilaçlar tamamıyla hekim ve eczacıların kontrolünde reçetelendirilip kullanılacak.

Yosun havuzları kolza tarlalarına karşı

Biyodizel üretiminde dünyanın gözü şimdi tek hücreli canlılar olan alglerde (yosun). Türkiye’de de dört kuruluş Türkiye'deki alg türlerinin belirlenmesi için araştırma çalışması başlatıyor. Yosunlar yağlı tohumlu bitkilerin tahtına oturacak mı merak ediliyor.

GDO tartışmaları yem üreticilerini bıktırdı

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, GDO tartışmalarının bir yere varmaması sonucu hayvan yemi kullanımında mısırdan buğdaya döndüklerini açıkladı. Karakuş, "Artık bu tartışmalarla uğraşıp duracak halimiz yok” şeklinde sitem ediyor.

Köylere danışmanlar geliyor: Kostümleri ise merak konusu!

Mehdi Eker, Türkiye'de 81 ilin ziraat odalarına danışman atanacağını söyledi. Eker’in yeni danışmanlardan beklentisi ise sahada güler yüzlü olmaları ve bir de kravat takmamaları.

Bitkiler artık kalın giyinecek

Meyve veren bitkilerin ilkbaharda karşılaştığı don problemine çözüm olması için bitki antifrizi geliştirildi. Isparta'da geliştirilen ürün 15 farklı ülkede kullanıma girerken Türkiye'de de yaygınlık kazanıyor.

Tarımda kadının adı da güvencesi de yok

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çalışan kadınların yüzde 40,4'ünün istihdam edildiği tarımda kadının emeğinin adının konması gerektiğine dikkat çekti. Son verilere göre tarım sektöründe kadınların yüzde 96,1'i kayıt dışı çalışıyor.

Yazlık ürünler de kışın pençesinde

Bu kış Türkiye’nin güneyi bile aşırı soğuk ve yağmurların etkisinde kaldı. Sel suları nedeni ile tarlasına giremeyen Hataylı üreticiler buğdaydan ümidi kesti. Üreticiler pamuk ekebilmek için sel sularının çekilmesini bekliyor.

Pazarcıları kaç desibel yakacak?

Yürürlüğe 15 Mart'ta girecek 'Pazar Yerleri Yönetmeliği' ile pazaryeri açma ve kaldırma yetkisi, sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu komisyona devrediliyor. Yeni yönetmelikle yüksek sesle satış yapan pazarcıya da ceza gelecek.

Hal’lere bir haller oldu

Bayrampaşa ve Ataşehir Hal’inden ürün alan nakliye esnafı isyanda. Hal giriş ücretlerinin yüzde 100'e varan zamlara ulaşması esnafın protestosuna neden oldu. Giriş ücretleri konusunda İSPARK geri adım atacak mı merak ediliyor.

Misket elması da yıldızlar arasına katılıyor

Çanakkale domatesinden sonra Amasya’nın misket elması için de patent başvurusu yapılıyor. Bu girişimle misket elma kendi markasını yaratmış olacak.

Devamını Yükle
10