Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Olaylar | Türkiye’den tarım haberleri

Konya Fuarı hava muhalefeti nedeniyle kapatıldı

13 Mart Çarşamba günü başlayan ve 30 ülkeden 590 firma ve temsilcilerini bir araya getiren Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı, 3. gününde kötü hava koşullarından olumsuz etkilendi. Bu sabah yaşanan yoğun fırtına nedeniyle fuar alanına ait bir çadırın çökmesi sonucu 10 kişi hafif yaralandı.

Alaçatı Ot Festivali 4. kez düzenleniyor

Alaçatı’nın doğal ve kültürel zenginliklerini gözler önüne sermeyi hedefleyen Alaçatı Ot Festivali, bu yıl Alaçatı Belediyesi’nin ev sahipliğinde 13-14 Nisan tarihleri arasında 4. kez düzenleniyor.

Sonunda gübreler de akıllandı!

Akdeniz Üniversitesi'nde 2 yıldan beri sürüdürülen çalışmalar dünyanın ilk "akıllı gübre"sini üretmeyi başardı. Bitkinin fotosentez hızını artırma prensibi üzerine kurulan teknoloji, bu sayede verim, kalite ve lezzet artışı sağlamayı amaçlıyor.

Pamukta "daha iyi"si mümkün mü?

Daha az su ve gübre kullanımına ve modern tekniklere dayanan Daha İyi Pamuk (BCI - Better Cotton Initiative) uygulaması için Ulusal Pamuk Konseyi'nin 2 yıl önce yaptığı sertifika başvurusu kabul edildi. Buna göre bir sonraki ekim döneminde pilot illerde BCI pamuk ekimine başlanacak.

Chemtura'nın Türkiye distribütörü: AMC-TR

Bitki koruma sektöründe yıllardır faaliyet gösteren Amerikan Chemtura firması ile AMC-TR Tarım arasında distribütörlük anlaşması imzalandı. Üreticiler, Chemtura markalı ürünlere Türkiye’de AMC-TR Tarım aracılığı ile ulaşacak.

40 yıl önce 40 yıl sonra...

1971 yılına ait bir gazete haberi... "Ege'de, Orta Anadolu'da ve Güney'de tarım alanlarında altın yıl yaşanıyor. Üzümden patatese, buğdaydan pamuğa kadar her şey şimdiye dek görülmemiş derecede bol..." diyen haber bugünden bakınca nasıl görünüyor?

"Tarım Müzesi" tarihi canlandıracak

Türkiye’de tarımsal üretimin merkezlerinden olan Adana ilk "Tarım Müzesi"ne kavuşuyor. Müzede üretim süreçlerini anlatan, geçmişten günümüze tarımsal üretimde kullanılan tarım makine, alet ve ekipmanları sergilenecek.

Kralların yiyeceği Türkiye'de ilk kez ekilecek

Muğla-Yatağan'da "Trüf Mantarını Geliştirme ve Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında değerli bir mantar türü olan "trüf" ormanının oluşturulmasına başlandı. Avrupa'nın yakından tanıdığı trüf mantarı Türkiye'nin tarım arazilerine ilk olarak geçtiğimiz yıl Denizli'den giriş yapmıştı.

Sayaçlar için 3 yıl mühlet daha

Resmi Gazete'de yayımlanan kanun değişikliği ile mevcut kuyulara sayaç taktırma süresi 3 yıl uzatıldı. Daha önce "Yeraltı Suları Hakkındaki Kanun"a uyum için son tarihin 25 Şubat günü olduğu bildirilmişti.

Destek başvuruları uzatıldı

Mazot, gübre ve toprak analizi desteğinden faydalanmak isteyen üreticilerin başvuruları 29 Mart 2013 tarihine kadar uzatıldı.

Yalova'da 5 proje

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” kapsamında Yalova ilinde yapılacak 5 projeyi onaylayarak yüzde 50 hibe desteğini açıkladı..

Keten var ketencik var!

Yağından elde edilen yakıtla ABD'de yapılan deneme uçuşları başarılı olan ketencik bitkisi, yeni enerji kaynaklarından biri olacağa benziyor. Prof. Dr. Mustafa Önder, bitkinin aradığı iklim koşulları itibariyle Türkiye için de ciddi bir potansiyel taşıdığını düşünüyor.

2/B'li üreticiye destek yok

Fındık üreticilerine tanınan gelir desteğinden arazisi 2/B niteliğinde olan üreticilerin yararlanamayacağı açıklandı. Üreticiler ve odalar ise duruma tepkili.

Guinness bölgede incelemelerde bulundu!

Şanlıurfa'da kuraklık ve sulama sorunu nedeniyle tarıma elverişsiz hale gelmiş olan toprakların ıslah çalışmaları devam ediyor. 2009 yılından bu yana bölgeye döşenen drenaj borularının toplam uzunluğu ise Guiness Rekorlar Kitabı'na girmek üzere!

BASF frene basmıyor

BASF, yeni sezona Kıbrıs’ta düzenlediği Müşteri Konferansı’yla merhaba dedi. Türkiye çapında bayi ve distribütörlerin geniş katılımıyla gerçekleşen etkinlikte ana tema olan AgCelence konsepti, ürün tanıtımları ve müşteri aktiviteleri yoğun ilgi gördü.

Şubat sayısı çıktı!

Dosya konusu silajlık mısır olan tarlasera Şubat sayısı çıktı! Dr. Veli Girgin röportajının da yer aldığı bu sayıda ayrıca tarımsal ürün konseyleri ile pamuğun son durumu masaya yatırılırken, tüketiciler cephesinin tarımsal ürünlere yaklaşımı üzerine yapılan inceleme de yer alıyor.

Afetzede kervanına Manisa da katıldı

Geçtiğimiz hafta Ege'de gerçekleşen aşırı yağışlar Manisa'daki tarım alanlarını vurdu. Taşan Gediz nehri ve Nif çayı ise 50 bin dönüm araziyi sular altında bıraktı.

Su sayaçları zorunlu hale geliyor

Tarımsal arazilerin sulamasında kullanılan kuyulara sayaç zorunluluğu geliyor. Şubat ayı itibariyle uygulamaya alınan yeni sistem su kullanımının kontrolünü ve su tasarrufunu amaçlıyor.

Afrika'da tarım sırası Türkiye'de

Geçtiğimiz yıl Sudan'da 5 milyon dönüm arazi kiralayan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) 1 ay içinde susam, pamuk, yağlık tohumlar ve tropikal meyveler temelli üretime bailanacağını duyurdu. TİGEM benzer yatırımları Mali, Mozambik, Etiyopya, Madagaskar gibi geniş topraklara sahip diğer Afrika ülkelerinde de geliştirmeyi planlıyor.

Üretici de, tüketici de mutsuz…

Açıklanan Ocak ayı enflasyon rakamları üreticinin de, tüketicinin de durumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Ocak ayında yine cebini dolduran enflasyonun kendisi oldu.

Devamını Yükle
10