tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

15.3.2013 09:16:44

Sonunda gübreler de akıllandı!

Akdeniz Üniversitesi'nde 2 yıldan beri sürüdürülen çalışmalar dünyanın ilk "akıllı gübre"sini üretmeyi başardı. Bitkinin fotosentez hızını artırma prensibi üzerine kurulan teknoloji, bu sayede verim, kalite ve lezzet artışı sağlamayı amaçlıyor. Doç. Dr. Numan Hoda danışmanlığında ve KOSGEB'in de destekleriyle yürütülen akıllı gübre projesi, maddenin atomik-moleküler düzeyde kontrolü ve işlenmesi anlamına gelen nanoteknolojik yöntemlerle yürütüldü. Buna göre nano bakır, nano çinko, nano demir ve nano mangan gibi bitki besleme amacıyla kullanılabilir mikro elementler sentezlenip  2 yıldan beri tarla ve örtü altı üretimde denemelere tabi tutuldu. Sonuçlar, ortaya çıkan gübrenin tarımsal üretimde kullanılabilecek nitelikte olduğunu ortaya koydu. Hoda, kullanım miktarının geleneksel gübrelere göre yüzde 1 düzeyinde olduğu nanoteknolojik gübrenin, buna karşın 4'te 1 oranında verim artışı sağlayabildiğini söylüyor. Hoda, ürünün bitkideki etkisini şöyle açıklıyor: "Gübrenin bitkiye devamlı olarak ve aynı oranda verilmesini sağlıyor. Bu da bitkiyi yavaş yavaş besleyerek onun strese girmesini önlüyor. Bitkilerde renk, koku, kalibrasyon ve raf ömrü gibi özellikler de buna bağlı olarak iyileşme gösteriyor." Hoda, nanoteknolojik gübrenin yapraktan ya da damla sulama ile birlikte uygulanabileceğini söylüyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.