E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Eylül sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
İsviçre’de bilim insanları bitkilerin yerçekimi olmayan ortamda da büyüyebileceğini kanıtladı. Bu buluş uzayda tarım, dolayısıyla uzayda yaşam hayalini gerçek kılabilir!
paylaş
ABD’de bir kentsel tarım firması, başlattığı karekod sistemi sayesinde ürünlerine dair tüm ayrıntıları tüketicinin bilgisine sunuyor.
İsrail’de geliştirilen Sweeper isimli tarım robotu, tatlı biber üreticilerinin en büyük yardımcısı olmayı hedefliyor.
Merdiven altı üretilen pestisitler, dünya genelinde bitki koruma pazarının yüzde 15’ini elinde tutuyor. Kaçak ürünlerden en çok çeken ülkelerden biri de Avrupa’nın tahıl deposu Ukrayna.
Geçtiğimiz yılın verilerine göre Türkiye buğday, pirinç, mısır, soya ve diğer hububatlarda kendi ihtiyacını karşılayamıyor. Üretimin tüketim düzeyini yakaladığı tek ürün ise şekerpancarı.
Bir start-up projesi olarak yola çıkan domates hasat robotu, üreticilerin emek ve zamandan tasarruf sağlaması için büyük olanaklar sunacak.
ABD’de geliştirilen Farmware isimli mobil uygulama, yapay zeka teknolojisi ile tarım arazisinde görülen hastalıkları kısa sürede tespit edip hızlıca müdahale etmeyi kolaylaştıracak.
Agroevolution İş Barometresi kapsamında dünya çapında yapılan ankete göre tarımsal üreticilerin “mesleki ruh hali”nin en olumsuz olduğu ülke Türkiye çıktı.
İtalya’da tamamıyla geri dönüşüm prensipleriyle tasarlanan yüzer sera, düşük bütçeyle verimli ve sürdürülebilir bir tarım için yepyeni bir konsept örneği oluşturuyor.
Tanzanya’da kaju fıstığı üreticilerin düşük alım fiyatlarına karşı ürün satmayı reddetmesiyle başlayan kriz sonucu iki bakan görevden alındı. Piyasayı düzenleme işi ise orduya düştü!
DowDuPont çatısı altında tarım alanında faaliyet gösteren Corteva, ilk büyük anlaşmasını çeltikte yeni tohum ve üretim teknolojilerin geliştirilmesi için imzaladı.
İngiltere’nin en büyük domates tedarikçisi Flavourfresh seralarını LED ışığıyla donattı. Sonuç: Yaz mahsulü kadar kaliteli ve lezzetli kış domatesleri ve daha mutlu tüketiciler!
Tarım ürünlerinin yetişme koşullarını yapay zeka aracılığıyla optimize etmek için geliştirilen Bireysel Gıda Bilgisayarları, en zor koşullarda en yoğun üretimi yapabilmenin yolunu açacak.
Cambridge Üniversitesi’nde geliştirilen robot, marul tarımında en hassas işlemlerden biri olan yaprak ayıklama işlemini tek başına gerçekleştiriyor.
Hollanda merkezli Jacobs Douwe Egberts firmasının Türkiye’nin en büyük dördüncü çay şirketi olan Ofçay’ı satın alması için anlaşmaya varıldı.
Son dönemde üç kıtada tehlikeli boyutlara varan buğday pası hastalığına karşı mücadeleyi geliştirecek yeni bilgiler biyogenetik çalışmalarından gelmeye başladı.
Suç oranı en düşük ülkelerden olan Japonya’da bir lisenin bahçesinden çalınan 600 elma gündemi karıştırdı!
Biçerdöverleri yabancı otları toplamada kullanan Avustralyalı üreticiler yepyeni bir teknolojiye ilham kaynağı oldu. Tohum parçalayıcı makineler yakında tarlaların demirbaşlarından olacak.
Tarımsal robotlar artık yalnızca üreticilerin değil ıslahçıların da çalışma arkadaşı olmaya başladı. Binlerce bitkiyi her yönüyle izleyen robotlar topladıkları verileri araştırmacıların hizmetine sunuyor.
Avrupa genelinde yüksek sıcaklık ve kurak hava koşulları, başta bezelye gibi konservelik sebze ürünleri olmak üzere tarım arazilerinde ciddi üretim düşüşüne yol açtı.
Burası New York-Brooklyn’de yüksek bir binanın çatı katı. Bin 400 metrekarelik bu çatıyı özel kılan şey ise dünyada ticari şaraplık üzüm üretimi yapılan ilk çatı arazisi olması.
Türkiye’nin Sudan’da kiraladığı tarım arazisinde yapılacak yatırımlarda farklı görevler üstlenmesi amacıyla iki ülke ortaklığında yeni bir şirket kuruldu.
Avrupa Birliği, son yıllarda yaygın biyoteknolojik yöntemler arasına eklenen mutagenesis ile üretilen ürünlerin GDO olarak kabul edilmesini kararlaştırdı.
Georgia ve Atina Üniversitesi’nde araştırmacılar domates bitkisinin meyvelerinin daha iri olmasını sağlayan geni keşfetti.
Sunuş Dünyanın gündemi gıda krizi
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!