tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.9.2019

Avrupa’da sıcak yazın bedelini şekerpancarı ödeyecek

Avrupa’da sıcak yazın bedelini şekerpancarı ödeyecek

Türkiye’de bu yıl şekerpancarında üretime dair beklentiler yüksek. Şeker endüstrisi pancar üzerine kurulu olan Avrupa’da ise bu durumun tam tersi geçerli.

Son birkaç yılı belirsizlikler içinde geçiren şekerpancarında uzun aradan sonra şu günlerde umut artık daha baskın! Nişasta bazlı şekere (NBŞ) ayrılan kotanın yüzde 5’ten yüzde 2,5’e düşürülmesi kararı bu yıl başında pancar üreticilerinin geleceği daha net görmesini sağlamıştı. Ay başında ton başına 235’ten 300 TL’ye çıkarıldığı açıklanan alım fiyatları ise beklentileri şimdilik karşılamış görünüyor.

Ancak tüm tarımsal ürünler de olduğu gibi şekerpancarı üreticisinin de omzundaki yükü arttıran maliyet sorunları henüz çözüme kavuşmuş değil. Gübre, zirai ilaç ve mazot fiyatları bundan birkaç yıl öncesine göre beklenmedik seviyelere ulaştı. Pancardaki girdi tablosu alım fiyatındaki yüzde 27,7’lik artışa gölge düşürüyor.

AB’de pancarın zorlu yılı

Öte yandan 2019-2020 sezonunu çok daha zor koşullarda geçirecek üreticiler de var. Onlar, tıpkı Türkiye gibi şekerin pancarla özdeş olduğu Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin üreticileri. Yaz aylarında rekor üstüne rekor kıran hava sıcaklıklarının tetiklediği kuraklık bu yıl yaşlı kıtanın şekerpancarı üretiminde düşüşe yol açacağa benziyor.

avrupa-da-sicak-yazin-bedelini-sekerpancari-odeyecek1.jpgKuzey Avrupa’da ekili araziler azaldı

Birlik içindeki en büyük üretici örgütlenmelerinden biri olan Fransız şekerpancarı üreticileri birliği CGB, ülkede 17,7 milyon ton ile geçen yıla göre yüzde 3,6’lık bir rekolte düşüşü yaşanacağı tahmininde bulunuyor. Sıcak havalardan en çok etkilenen diğer Avrupa ülkelerinde de durum farklı değil. Alman Şeker Enüstrisi Birliği (WVZ) bu yıl Almanya’da şekerpancarı arazilerinin 15 bin hektar alan kaybettiğini açıklarken, Polonya’daki üretici birliği KZPBC ise ülke genelinde pancar üretiminde en az 14 milyon ton geriye gidileceğini duyurdu.

Son 10 yıla yayılan bir süreç

Ekonomist Timothy Masson, Avrupa’da sıcak hava dalgaları ve kuraklığın en güçlü şekilde şekerpancarını vurduğuna dikkat çekiyor. Bunun en önemli sebebi, özellikle pancarın gelişim döneminde su kaynaklarında yaşanan azalma.

Ancak AB’de pancar tarımını bu yılki kuraklık karşısında kırılgan kılan sebepler daha uzun vadeye yayılıyor. Dünyadaki pancar şekerinin yarısını üreten AB ülkeleri, son 10 yıldır düşük seyreden ve geçen yıl sonunda en düşük seviyeye ulaşan küresel pancar fiyatları ve arz fazlası nedeniyle bu alanda istikrarını kaybetmiş durumda.

avrupa-da-sicak-yazin-bedelini-sekerpancari-odeyecek2.jpgKota ve pestisitte radikal kararlar alınmıştı

2017 itibariyle 50 yıldır uygulanan şeker kotalarının kaldırılmasıyla başlayan süreç de henüz istenilen çizgiye evrilmiş değil. AB’de pek çok pancar işleme tesisi kapasite azaltımına giderken pancar üreticileri dünya genelindeki fiyat düşüşlerinin etkileri daha açık hale gelmiş durumda. Tüm bunların üzerine bir de, şekerpancarında yaygın olarak kullanılan kimi pestisitlere getirilen yasaklar ürünün geleceğine dair soru işaretlerini arttırıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.