tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

29.6.2019

Bitkilerin solunumundaki büyük sır çözüldü

Bitkilerin solunumundaki büyük sır çözüldü

Birleşik Krallık’ta araştırmacıların bitkilerin yapraklarındaki hava gözeneklerinin nasıl çalıştığına dair elde ettiği bulgular, su verimliliği çok daha yüksek bitkiler geliştirmeyi mümkün kılacak.

Bitkilerin gelişimleri için en az su kadar havaya da ihtiyaç duydukları bilinen bir gerçek. 1800’lü yıllarda yapılan keşifler, bitkilerin havayı yapraklarında bulunan gözenekler sayesinde faydaya dönüştürdüğünü ortaya koydu. Ancak bugüne kadar, bu gözeneklerden bitkinin yapıtaşına uzanan sürece dair pek çok soru işareti varlığını sürdürüyordu.

Birleşik Krallık’ta bulunan Sheffield Üniversitesi’nin Sürdürülebilir Gıda Enstitisü’nden araştırmacılar, bitki gelişiminde büyük rolü olan bu mekanizmaya dair çok önemli bir çalışmaya imza attı. Yaprakların gözeneklerinde yer alan hava kanallarının tıpkı insan ve hayvanların akciğerlerindeki bronşçuklar gibi çalıştığını ortaya koyan araştırmaların elde ettiği bulgular, biyogenetikte yepyeni kapılar açmaya aday.

Tarım faaliyeti bitkilerin solunum biçimini etkiledi

Araştırmaya göre, yapraklardaki hava kanallarının biçimi ve sayısını, havadan alınan karbondioksitin yaprak gözeneklerdeki hareketliliği belirliyor. Bir başka deyişe, bir yaprakta ne kadar çok gözenek (stomata) bulunuyorsa, bitki de gelişim sürecinde o kadar çok hava aralığı geliştiriyor.

bitkilerin-solunumundaki-buyuk-sir-cozuldu1.jpg

Bu bilgilere göre araştırmacılar, yüzyıllardır süren tarımsal faaliyet sonucunda dönüşen buğday gibi bitkilerin yapraklarında giderek daha az hava kanalı oluştuğunu söylüyor. Bu ilk etapta olumsuz tınlasa da, aslında büyük bir avantaj: Çünkü daha az hava kanalı demek, dokusu daha yoğun yapraklar, yani daha az suyla yetişebilen bitkiler anlamına geliyor.

Kuraklığa dayanıklı bitkiler geliştirmeye yarayacak

“Bugüne kadar bu hava kanallarının karmaşık desenleri bitki bilimciler için gizemini koruyordu” diyen Prof. Dr. Andrew Fleming, “İnsanlar yıllar içinde, daha az suya ihtiyaç duyan buğdayları ıslah ederek, aslında farkında olmadan bitkinin nasıl solunum yapacağını belirledi. Biz de bugün, bu hava kanallarını genetik olarak dönüştürerek daha kurak iklim koşullarına dayanıklı bitkiler elde edebiliriz” diyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.