Tarımda kullanılan drone’lar pestisit uygulamalarında hastalık ve zararlı eğilimlerini görüntülemede fayda sağlıyor. Ancak drone teknolojisi henüz yalnızca küçük ölçekli arazilere hitap ediyor.
Tüm dünyada drone pazarı bir önceki yıla oranla 2015’te tam yüzde 300 düzeyinde büyüdü. Farklı sektörlerde pek çok işlevi yerine getirmeye başlayan drone’lar tarım dünyasına da hızlı giriş yaptı. Tarımsal drone’lar pestisit uygulamaları ve hassas tarımda arazi gözlemi yapmada kullanılıyor.
Arazide keşif yapmayı sağlıyor
Geçmişte savunma endüstrisi ile özdeşleşen ve “drone” adı verilen insansız hava araçları, son yıllarda ticari amaçlara özel olarak da geliştiriliyor. Drone’ların günlük yaşama girişini sağlayan en önemli işlevi fotoğraf ve video çekimleri. Aynı işlev tarımsal üreticilere de arazilerinde keşif yapma imkanı sunuyor. Bugün pazara sunulmuş olan tarımsal drone’ların çoğu, arazilerde uçak ya da uyduların gerçekleştiremediği ölçüde hassas bir takibi yapabilme özelliğine sahip.
En büyük drone firması tarıma el attı
Ancak drone’ların tarımdaki tek işlevi görüntü sağlamak değil. Dünyanın en büyük drone üreticisi olan Çin menşeli DJI firması, geçtiğimiz aylarda piyasaya sürdüğü drone modeli ile tarım dünyasına giriş yaptı. Bu sektörde geçtiğimiz yılın en büyük yatırımı olan bu aracı özel kılan şey ise pestisit uygulamaları için tasarlanmış olması.
Bitki koruma amaçlı kullanılan insansız araçların bugüne kadar en ünlüsü Yamaha’nın insansız pestisit helikopteri R-Max’ti. Uzak Doğu’da hassas tarım yapılan pirinç tarlalarında 2000’lerin başından beri kullanılan helikopter, bugün sayıları hızla artan drone’lara bir bakıma ilham kaynağı oldu.
10 kg pestisit taşıyabiliyor
Ancak bitki koruma uygulamalarında bütün işi drone’lara devretmek için henüz çok erken. Üretici firmalar da dahil olmak üzere, çoğunluk bu araçların pestisit uygulamaları açısından sınırlı kapasiteye sahip olduğunu kabul ediyor. Bir seferde yaklaşık 10 dakikalık uçuşlar yapabilen drone’ların ortalama pestisit taşıyabilme kapasitesi ise 10 kg. Bu da onları şimdilik yalnızca küçük çaplı araziler için uygun kılıyor.
Geniş araziler için henüz erken
“2008 yılından beri üretim programlarımızda drone’lardan faydalanıyoruz. Ancak bütün planlarınızı drone’lar üzerine kurmuyoruz. Binlerce hektarlık alanda üretim yaptığınızda bu mümkün değil” diyen ABD’li hassas tarım şirketi Digital Harvest’ın CEO’su Young Kim, “Ancak drone’lar arazileri takip edebilmek ve hastalık ve zararlı eğilimlerini gözleyebilmek için uydu ve uçaklardan çok daha işlevli” yorumunu yapıyor.