Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Yeryüzü | Dünyadan tarım haberleri

Tarımda elektrolize su kullanımı

Tarım alanındaki mikropları arıtma işleminin gerçekleştirildiği elektrolize su aynı zamanda iş makinelerini dezenfekte edip, biyo güvenliği sağlayarak taze üretim raf ömrünü artırıyor.

Gıda güvencesi için "yüzen çiftlikler"

İspanya'da "İleri Görüşlü Mimarlık" isimli bir grup, gıda kaynaklarının tükenmesi tehlikesini ortadan kaldıracak sürdürülebilir tarım planları yapıyor.

Bakteri suyla artıyor

Yağmur yağışından veya sulamadan kısa bir süre sonra toplanan tarım ürünlerinde hastalıklara yol açan listeria bakterisinin tespit edilmesi kolaylaşıyor.

Bitkiler artık saksılarıyla büyüyor

Bitkilere alışılmışın dışında sadece kısıtlı bir alan sağlamak yerine onlarla gelişip büyüyen “growth” isimli saksılar, yaşamın doğal akışını çağrıştırıyor.

Dünyanın ilk çiçeği bulundu

ABD'li botanik uzmanları Avrupa'da su altında yetişen bir türün dünyanın bilinen ilk çiçek açan bitkisi olabileceğini açıkladı.

Botanik bahçelerinin mis kokulusu!

Kötü kokusu nedeniyle "leş çiçeği" olarak bilinen titan arum bitkisi İngiltere’de Eden Projesi kapsamında onuncu kez yetiştirildi.

Uzayda yetiştirilen marullar deneniyor!

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan NASA astronotları bugün ilk defa uzayda yetiştirilen marulları deneyecekler.

Meyvelere mavi ışık koruması

Singapur Ulusal Üniversitesi'nden bilim insanları meyve ve bazı gıda maddelerinin ömrünü uzatmak için mavi ışık teknolojisi geliştirdi.

Çölde tarım mümkün

Kuzey Etiyopya’daki tarımcıların zorlu hava şartları ile mücadelesini kolaylaştırmak amacıyla bir şirket teknolojik bir sera sistemi icat etti.

Çeltik tarlalarından elektrik

Hollandalı bilim adamları çeltik tarlasından elektrik üreten yeni bir sistem geliştirdi. Sistem bitkilerin ihtiyacı olandan daha fazla enerji üretmesi prensibiyle çalışıyor.

Japonya'nın yemeye kıyılamayan üzümü

Japonya'da bir salkım Roby Roman üzümü geçtiğimiz günlerde fiyatıyla rekor kırdı ve 8 bin 200 dolara satıldı.

Gıda israfında Fransız devrimi

Fransa parlamentosunun gıda atığına karşı önlem almak için oluşturduğu yeni yasayla birlikte, süpermarketlerin hâlâ tüketilebilir durumda olan yiyecekleri atması artık yasak.

Suni kokuyla böceklere veda

İngiltere’de bilim adamları böcekleri engelleyebilen kokuları taklit eden molekülleri sentezlemeyi başardı. Elde edilen suni koku hem böcekleri savıyor, hem de insana ve çevreye zarar vermiyor.

Arı ölümleri artıyor

ABD’li yetkililer bal arısı sayısındaki azalışın endişe verici boyuta ulaştığını belirtti. Arı yetiştiricileri 12 aylık dönemde arı kolonilerinin en az yüzde 42'sinin yok olduğunu açıkladı.

Patateste doğal değişim

Belçika’da tatlı patatesin doğal olarak bir bakterinin genlerini içerdiği keşfedildi. Bu yabancı DNA sebebiyle tatlı patatesin ‘genetiği doğal olarak değiştirilmiş’ bir bitki olduğu ifade ediliyor..

Çiftlik oyunu gerçek oldu

Japon bir firma, gerçek ödülleri olan sanal bir çiftlik oyunu geliştirdi. Meraklıları için oldukça eğlenceli görünen oyuna büyük rağbet var.

Pirinç tüketiminde rekor bekleniyor

Uluslararası Tahıl Konseyi’nin son raporunda yayınladığı öngörülere göre; artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacını pirinç giderecek.

Çikolatalı puding yerine kara sapot!

Anavatanı Orta ve Güney Amerika olan Kara Sapot meyvesi, Türkiye'de Trabzon hurması ya da Çikolata Meyvesi isimleriyle anılıyor.

El Nino geri geliyor!

Hindistan’da kuraklığa, Avustralya’da buğday tarlalarının yanmasına ve Asya’da tarım mahsullerinin kaybına sebep olan El Nino geri geliyor.

Çin’de kirlilik artıyor

Dünyanın en hızlı kalkınma ülkesi Çin'de, büyüme hızına eşit oranda çevre kirliliği sorunu baş göstermiş durumda. Son açıklamalara göre Çin'de kirliliğin en büyük sebebi tarım.

Bu yumrular çok değerli

Yemek tarihçisi Charles Perry'nin ortaçağda Araplara ait birkaç tarifte yer aldığını aktardığı yerbademi, binlerce yıl önce buğday ve arpayla birlikte Mısır'da ilk tarımı yapılan bitkilerden.

Tarımın kalkanı ormanlar

Ormansızlaşma yağış dağılımı ve sıcaklıklarda büyük değişikliklere sebep olarak, hem yerel hem de küresel anlamda tarımı etkileyebiliyor.

“Dünya Gıda Görünümü” raporu neler diyor?

FAO iki yılda bir hazırlanan “Dünya Gıda Görünümü” raporunu yayınladı. Rapordaki öngörülere göre; dünya gıda ithalat hacmi düşecek.

ABD'den glifosata kısıtlama

ABD hükümeti, kimyasala direnç gösteren yabani otların yaygınlaşmasını önlemek için dünyanın en çok kullanılan herbisiti olan glifosatın kullanımına kısıtlama getirdi.

Devamını Yükle
11