E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Ocak sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
2015-10-08 08:02:15
Gana’daki bir gıda fabrikasında cassava bitkisinin üretiminde ürünün atıklarının değerlendirilmesi için yeni bir yöntem denendi. İsrafın önüne geçmeyi amaçlayan yöntemle fabrika toplam gelir ve kapasiteni arttırarak üretimde iyi sonuçlar aldı. Gana’da bir gıda fabrikasında cassava bitkisinden aylık 400 ton ürün elde ediliyor. Ürün işleme sürecinde ise aylık 120 tonluk bir kayıp söz konusu. Fakat şimdi ürünün israf edilen posa ve kabuklarının da değerlendirilmesi deneniyor. Bitki atıkları önce yere seriliyor ve talaşla karıştırılıyor. Ortaya çıkan karışım torbalara dolduruluyor ve aşılama sayabileceğimiz işlemle mantar kökleri ile karıştırılıyor. Yaklaşık 5 gün sonra yenilebilir mantarlar ortaya çıkıyor. Fabrika, bu mantar üretimi ile toplam gelirini aylık yüzde 15 oranında arttırdıklarını, kapasitelerini daha da arttırarak, aylık 5 ton olan üretimi 20 tona çıkaracaklarını söylüyor. Üreticilere eğitim verilecek Gana’daki fabrikaların yöneticileri de bu çalışmanın sonuçlarını üretim süreçlerine uyarlamak için son hazırlıklarını yapıyor. Şimdi bölgedeki üreticilere tüm bu sürecin nasıl işlediği ile ilgili eğitim verilecek. Onlara gerekli olan materyaller de temin edilecek. Araştırmacılar ve üreticiler Gana gibi bir ülkenin, yakında, sadece cassava atıklarından yılda 650 ton yenilebilir mantar üretebilir hale geleceğini düşünüyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.
Zirai mücadelede kullanılan araçlara ilişkin yeni yönetmelik taslağı, insansız hava araçları ve drone’ların bitki koruma uygulamalarında kullanımını düzenliyor.
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Yıllar önce bir “şaka” ile başlayan, ardından bir gizem bulutuna dönüşen ekin daireleri, bugün ise sanatçıları, üreticileri, girişimcileri ve tarıma ya da görsel sanatlara meraklı pek çok insanı bir araya getiren bir kültür öğesi olarak arazileri süslemeye devam ediyor.
Afrika ve dünyanın tropik bölgelerinde yaygın biçimde tüketilen gölevez Türkiye’nin güney kesimlerinde ekim alanlarını genişletmeye başladı.