tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2015-10-08 08:02:15

Atıklar mantar oldu

Gana’daki bir gıda fabrikasında cassava bitkisinin üretiminde ürünün atıklarının değerlendirilmesi için yeni bir yöntem denendi. İsrafın önüne geçmeyi amaçlayan yöntemle fabrika toplam gelir ve kapasiteni arttırarak üretimde iyi sonuçlar aldı. Gana’da bir gıda fabrikasında cassava bitkisinden aylık 400 ton ürün elde ediliyor. Ürün işleme sürecinde ise aylık 120 tonluk bir kayıp söz konusu. Fakat şimdi ürünün israf edilen posa ve kabuklarının da değerlendirilmesi deneniyor. Bitki atıkları önce yere seriliyor ve talaşla karıştırılıyor. Ortaya çıkan karışım torbalara dolduruluyor ve aşılama sayabileceğimiz işlemle mantar kökleri ile karıştırılıyor. Yaklaşık 5 gün sonra yenilebilir mantarlar ortaya çıkıyor. Fabrika, bu mantar üretimi ile toplam gelirini aylık yüzde 15 oranında arttırdıklarını, kapasitelerini daha da arttırarak, aylık 5 ton olan üretimi 20 tona çıkaracaklarını söylüyor. Üreticilere eğitim verilecek Gana’daki fabrikaların yöneticileri de bu çalışmanın sonuçlarını üretim süreçlerine uyarlamak için son hazırlıklarını yapıyor. Şimdi bölgedeki üreticilere tüm bu sürecin nasıl işlediği ile ilgili eğitim verilecek. Onlara gerekli olan materyaller de temin edilecek. Araştırmacılar ve üreticiler Gana gibi bir ülkenin, yakında, sadece cassava atıklarından yılda 650 ton yenilebilir mantar üretebilir hale geleceğini düşünüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.