tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

21.1.2016

Tütünde yüz yıllık gerileme

Tütünde yüz yıllık gerileme

Türkiye bir zamanlar zirveye oynadığı tütünde tam 100 yıl önceki üretim seviyesine kadar geriledi. Rekabetin bitmesi ve yüksek maliyetler son 20 yılda üretimi altı misli düşürdü.

Türkiye, Cumhuriyet tarımının sembol ürünlerden biri olan tütünde büyük bir gerileme yaşıyor. Fiyatların düşmesi, rekabetin azalması ve yüksek maliyetler nedeniyle üretim Cumhuriyetin kuruluş yıllarındaki seviyeye kadar indi.

90’lı yıllara kadar “şark tipi” lakabıyla dünya pazarlarında aranan ürünlerden olan Anadolu tütününün üretimi son 20 yılda 6 misli azalarak 50 bin tona düştü. Toplam 81 bin hektara sıkışan üretimin 5’te 2’si Manisa’da gerçekleşiyor. Diğer tütün üreticisi şehirler sırasıyla Denizli, Samsun, Uşak, Adıyaman ve Balıkesir.

Bir zamanlar kalite ile anılıyordu

Anadolu’da tütünün mazisi 17. yüzyıla kadar dayanıyor. İspanyol ve Venedikli gemicilerin İstanbul yoluyla Türkiye’ye getirdiği tütünlerle başlayan öykü, 1800’lerde devlet desteğiyle başlayan yerli üretimle devam etti. Tütünün iklim ve toprak şartlarına çok iyi uyum göstermesi Türkiye’nin adının yıllarca kaliteli tütünle anılmasını sağladı. Böylece tütün tarımsal ihracatın da sembolü haline geldi.

Destek 2002’de kesildi

1980’lı yılların başında tütün ilk darbeyi ithal sigara yasaklarının kalkmasıyla yaşadı. 90’lara gelindiğinde ise tütüne verilen fiyatın yükselmesi üretimi yeniden canlandırdı ve çok kısa sürede iki kat artan üretim 300 bin tonla rekor seviyeye ulaştı.

Ama bu üretim fazlalığı ters etki yarattı ve tütün gerileme devrine girdi. Hızla düşen fiyatlar ve girdi maliyetlerinin artması tütün üreticilerini alternatif ürünlere yönlendirdi. 2002 yılında fiilen sona eren tütün destekleme alımları ise çöküşün habercisi oldu.

Kaliteli tütünün maliyeti çok yüksek

Türkiye’de tütünün yolculuğunu en iyi bilen isimlerden biri İsmail Çiçek. Manisa’nın Akhisar ilçesinde 1960 yılından başlayarak 54 yıl boyunca tütün üretimi yapan Çiçek tütünün yükselişine ve düşüşüne birebir tanık olmuş.

Tütünde alıcıların en sağlıklı, randımanlı ve güzel renkli ürünü tercih ettiklerini söyleyen Çiçek, tarlasera’ya “Bunu ölçüyü yakalamak için ciddi bir maliyet gerekiyor. Eskiden hayat pahalılığı şimdiki kadar yüksek olmadığı için üretici tütün üretimindeki kazancı ile kendi traktörünü kendi temin edebiliyordu. Fakat günümüz şartlarında bu mümkün değil” yorumunu yapıyor.

Üretici sebzeye yöneldi

Akhisar’da tütün üreticileri zeytin, domates, kırmızıbiber ve salçalık biber gibi ürünlere geçiş yapmış. Geçmişte bölgenin en kaliteli tütününü çıkaran Selçuklu köyünde bugün tütün üreten yalnızca 3-4 üretici kalmış. Diğerleri ise hıyar, kavun ve bibere yönelmiş.

“Ege’de pamuk üretimi nasıl rengini kaybettiyse tütün de aynısını yaşadı” diyen Çiçek, tütünden vazgeçişin nedenlerini şöyle sıralıyor: “Tütün üretimi diğer ürünlere nazaran daha zor. İşçilik meşakkatli. Ayrıca yağışın çok olduğu dönemlerde bitkide hemen maviküf hastalığının beliriyor. Bu da üretimi yokuşa sürüyor.”

Tek fiyat rekabeti azaltıyor

Çiçek’e göre kopuş tütün alımlarının tek çatı altında toplanması olmuş. “Ondan sonra ticaret tek fiyat üzerinde gerçekleşmeye başladı. Rekabet azalınca üretim de aynı anda azaldı.”

Maddi koşullar tütünü 100 yıl geriye götürse de, Anadolu iklimi bir zamanlar bağrına bastığı tütünü yeniden canlandırmak için hala uygun. Bugün tütün üretiminde 18. ülke olan Türkiye’nin sıralamada yeniden zirveye yaklaşması için ise beklemek gerekecek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.