Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Olaylar | Türkiye’den tarım haberleri

Yoncanın merkezi Urfa

Şanlıurfa son zamanlarda dünyada en çok yetiştirilen yem bitkilerinin başında gelen yonca ekiminde Tükiye’nin ‘en’i haline geliyor.

Pamuk yerine ne gelecek?

Bugün dünyanın her yerinde tekstil sektörünün ana hammaddesi pamuk. Ancak pamuğun sürdürülebilirliğinin düşüklüğü, maliyetlerini arttırıyor. Bu da akla başka hammaddelerin de denenebileceğini getiriyor. Filipinli bilim insanları bunları şöyle sıralıyor; “Pamuk yerine muz sapı, ananas ve hindistan cevizi.”

Tarım alanları tehlikede

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya ve Karaman bölgesine termik santral ve madencilik tesisi yapılması planlarına şimdi de havalimanı eklendi. Karaman’ın Sudurağı beldesinde inşa edilecek havalimanı için nihai ÇED raporu hazırlandı.

GAP’ta jeotermal seracılık yaygınlaşıyor

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) hayata geçtiğinden beri bölge her alanda değişiyor. Şimdi de gündemde jeotermal enerji kullanılan seraların yaygınlaştırılması için başlatılan proje var.

Tarımda yeni girişimciler aranıyor

Dünyadaki hızlı nüfus artışı sebebiyle tarım girişimciliği gitgide değer kazanıyor. Türkiye de her yıl bu alanda 12 milyar dolarlık yatırımı ve 100 bin girişimci çıkarmayı hedefliyor.

Van'da bir ilk gerçekleşiyor

Türkiye’nin en büyük Ekolojik Köyü Van'da kuruluyor. 2015 yılının başından beri yapımı hızlanan projenin kurulumu neredeyse tamamlandı.

İstihdamın lideri Manisa

Ege Bölgesi tarımsal ürünlerdeki çeşitlilik ve yüksek ihracat oranı ile dikkat çeken bir bölge. Son açıklamalara göre en yüksek tarımsal istihdam da yine bu bölgede gerçekleşti. Manisa sıralamada öne çıkan yer oldu.

Türkiye’nin tek tarım makinaları müzesi

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü’nde, 1981 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yılı dolayısıyla kurulan “100. Yıl Tarım Makineleri Müzesi”, tarımın makineleşme tarihine ışık tutuyor.

Fındıktan sezona hızlı giriş

2014 senesini fındık ihracatında birincilikle kapayan ve İtalya, Fransa ve Almanya’yı geride bırakan Türkiye, bu sene de tahtın sahibi olacak gibi gözüküyor. Fındık ihracat sezonu henüz ilk yarısında ancak şimdiden yüksek miktarlara ulaşıldı.

Tarım ürünlerinin 2014 karnesi

Türkiye İstatistik Kurumu, tarımsal ürünlerin 2014’e ait tutarlarını açıkladı. Bir önceki yıla göre genel bir değerlendirmeyi içeren bu veriler, 2014 yılını artış ve azalışla kapatan tarım ürünlerini de belirledi.

Kuraklığa karşı kükürt kullanılacak

Geçtiğimiz sene kuraklıkla mücadele eden Türkiye, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde geliştirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje sayesinde tarımsal alanlarda su yetersizliği çeken bitkileri kükürtle kurtaracak.

Tarım sektörü ihracatı ayakta tutuyor

Ege İhracatçıları Birlikleri (EİB), Şubat ayı ihracat toplamını geçen seneye göre yüzde 12 gerilemeyle kapattı. Ancak bu gerileme yaşanırken EİB bünyesindeki 12 birlikten üçü ihracatta artış yaşadı. Artışın görüldüğü tüm birliklerin tarım ürünleri ihraç ediyor olması ise dikkat çekici.

Mobil tabletler çığır açıyor

Tarımsal faaliyetlerin her alanına izlerini bırakan teknolojik ürünler üreticiden tüketiciye hayatı kolaylaştırırken, yeni bir pilot proje de Vodafone Türkiye tarafından kamuoyuna sunuldu.

Sahte gübreye dikkat!

İlkbaharın yaklaştığı ve yağışların arttığı bugünlerde, Türkiye genelinde tarımsal faaliyetler yoğunlaşıyor. Bu da gübre sektörünü hareketlendirmeye başladı. Gübre sektörü son yıllarda “sahtecilik” haberleriyle çalkalandığından, üreticilerin dikkatli davranmaları gerek.

Kış karpuzu Çin turbu

Yuvarlak ve beyaz formu, normal turplardan daha büyük oluşu ve tabii ki içinin pembe renkli olmasıyla oldukça değişik gözüken Çin turbunun dilimleri, kesildiğinde tıpkı bir minyatür karpuz gibi gözüküyor.

Yağışlarla gelen bereket

2015’in ilk günlerinden beri Türkiye genelinde görülen yağışlar, üreticilerin seneye bereketli bir giriş yapmasını sağladı. Yağışlar özellikle hububat üretimine yaradı.

Ak toprakla mücadele

Halk arasında ak toprak olarak bilinen, Anadolu’nun kırsal bölgelerinde 370’ten fazla köyde görülen absestli toprak, son yıllarda artan çölleşmeyle birlikte daha rahat ayırt edilebiliyor ve yapılan araştırmalarla birlikte sırrı da iyice günışığına çıkmış durumda. Kanserojen bir madde olan absest, masum insanların sağlığı için de bir tehdit unsuru.

Domatesin ömrü uzayacak mı?

Manisa Akhisarlı dört genç girişimcinin 2012 yılından beri üzerinde uğraştığı “Uzun Raf Ömürlü, Doğal Yarı Kuru Domates” projesi, TÜBİTAK’tan destek alacak. Geliştirilen bu proje ile domatesin ömrünün 90 güne çıkarılması hedefleniyor.

Mersin'de kayısı ağaçları çiçek açtı!

Normal zamanından tam 2 ay önce kayısı ağaçlarının dallarında çiçeklenme gören üreticiler paniğe kapıldı. Sıcaklığın sıfırın altında seyrettiği bugünlerde yaşanan bu olay, akıllara ürünlerin sigortalanmasının önemini getirdi.

Tarımsal ürün ihracatı destekleniyor

Türk ihracatçıların uluslararası alanda daha kuvvetli bir şekilde rekabet edebilmesini ve pazar paylarını arttırabilmesini amaçlayan Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Karar onaylandı.

2015 daha sulu geçecek

Bakanlık üreticileri memnun edecek açıklamayla gündeme oturdu. 2015 yılı içerisinde ülke genelindeki ekonomik olarak sulanabilir durumda olan 85 milyon dekarlık zirai arazinin 63 milyon dekarı suya kavuşmuş olacak.

Gök üzüm sadece Konya'da

Konya’nın Aladağ bölgesinde yetişen gök üzüm, Türkiye’de yalnızca bu bölgede yetişiyor.

En çok tarım alanı Konya’da

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçtiğimiz günlerde güncellediği son verilere göre Türkiye’de işlenen tarım arazilerinin çokluğuyla gündeme oturan şehir Konya.

Tedbir hayat kurtarıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı zirai don uyarısı, akıllara zirai dona karşı alınabilecek hızlı tedbirlerin neler olabileceğini getiriyor. Geçtiğimiz kış yaşanan don olayından ağzı yanan üreticilerin, bu kış da aynı şeyi yaşamaması için uyarılara kulak vermeleri çok önemli.

Devamını Yükle
10