tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

4.3.2015 10:30:56

Türkiye’nin tek tarım makinaları müzesi

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü’nde, 1981 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yılı dolayısıyla kurulan “100. Yıl Tarım Makineleri Müzesi”, tarımın makineleşme tarihine ışık tutuyor. Türkiye de kendi alanında tek örnek olan müzede sergilenenlerin büyük çoğunluğu, bölümün kendi imkânlarıyla getirtilmiş. Müze, bin 200 metrekare kapalı ve 275 metrekare yarı kapalı alana sahip. Müzenin günümüzdeki en önemli amacı, bölümdeki mühendis adaylarının bilgi ve eğitimine katkı sağlamak, ayrıca bölgede faaliyet gösteren tarım makinesi imalatçılarına geniş bilgi kaynağı olmak, genç nesillere geçmişten günümüze makine ve diğer aletleri tanıtmak olarak açıklanıyor. EÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Bülent Çakmak, müzenin kurulduğu zamanlarda Ege Ordu Komutanlığı tarafından desteklendiğini, sonra da çeşitli kurumlarından desteklerle bugünlere geldiğini anlattı. Çakmak, “Müzemizde 250’ye yakın farklı özelliklerde makineler bulunuyor. Bu makineler Rusya, Romanya, Amerika, Bulgaristan ve daha birçok ülkeden geliyor. Biz bu makinelerin, olabildiğince tamir ve bakımlarını yapmaya çalışıyoruz.” dedi. Diğer müzelerden farklı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çakmak, “Müzemiz sürekli açık olmuyor, çünkü fiziksel mekânımız buna uygun değil. Bununla ilgili birçok proje yapıldı. Bölümümüz öğrencilerinin ihtiyaçları dışında, farklı okullardan da öğrenciler ziyarete geliyor.” diye konuştu. (Kaynak; sahadakiler.com)

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.