tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

13.8.2020

Domatesin en sadık yardımcıları

Domatesin en sadık yardımcıları

Domatesin zararlı mücadelesinde pestisitlere ek olarak yardımcı bitkilerden faydalanmak mümkün. Çoğu zararlının pek hoşuna gitmeyen bu yardımcı bitkiler fesleğenden sarımsağa kadar uzanıyor.

Bitki koruma ürünleri geniş çaplı domates üretiminin ayrılmaz parçası. Geniş üretim alanlarında zararlıları etkisiz hale getirip kayıpları önlemek için pestisitlere başvuruluyor.

Domates üretimi yapılan küçük çaplı alanlar ve hobi amaçlı bahçelerde ise zararlıların etkisini azaltmak için kimi yardımcı bitkiler kullanılabiliyor. Bu yöntemin yaygınlaşmasında permakültür geleneklerinin rolü var. Ancak kimi ticari üretim alanlarında da yardımcı bitkileri üretim sürecine dahil eden üreticiler bundan avantaj sağlayabiliyor.

Toprak koşullarına göre değişiyor

Fesleğen, maydanoz gibi yeşillikler ve havuç, Frenk soğanı gibi kök bitkileri aynı zamanda domatesin sadık yardımcıları olarak biliniyor. Serada ya da açık sahada domateslerin arasına homojen bir şekilde ekilen yardımcı bu bitkiler çoğu zararlının pek hoşuna gitmeyen cinsten. Bu durumda üreticiye ise bulunduğu toprak ve iklim koşullarına en uygun yardımcı bitkiyi seçmek kalıyor.

Ancak dikkat! Bazı ürünlerde işe yarayan kimi yardımcı bitkiler domateste aynı olumlu etkiyi sağlayamadığı gibi onun besinine de ortak olarak gelişimini engelliyor. İşte domates için tavsiye edilen ve edilmeyen yardımcı bitkiler:

domatesin-en-sadik-yardimcilari.jpgDomates için yardımcı bitkiler

Fesleğen: Beyazsinek, yaprakbiti ve domates kurdunu uzak tutuyor. Arıları cezbederek tozlaşmayı arttırıyor.

Hodan: Anavatanı Suriye olan bu yağlık bitki domatesin yakınına ekildiğinde domates ve lahana kurtlarını uzak tutuyor.

Havuç: Domates bitkisinin etrafındaki toprağı çatlatarak hava, su ve besini daha kolay almasını sağlıyor.

Frenk soğanı: Yaprakbitlerini uzak tutarak domatesin gelişimine destek oluyor.

Maydanoz: Yaprakbitlerini yediği için faydalı böcek olarak kabul edilen süprüntü sineklerini cezbediyor.

Sarımsak: Sarımsak dişleri domates bitkisinin yakınına ekildiğinde kırmızı örümcekleri uzak tutuyor.

Domatesle birlikte ekilmesi önerilmeyen bitkiler:

Lahana, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, rezene, patates ve mısır.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.