tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

24.3.2015 16:43:22

Yarasa gübresi verimi arttırıyor

Dünyanın çoğu yerinde organik tarım üreticilerinin rağbet gösterdiği yarasa gübresinden yüzde 100 verim alınıyor. Türkiye’de henüz yeni keşfedilen bu gübreyi kullanan üreticiler de memnun. Son yıllarda iyice artmakta olan organik tarım faaliyetleri, farklı alternatifleri de beraberinde getiriyor. Gübreleme metotlarında farklılıklar deneyen ABD’li üreticilerin yıllardır kullanmakta olduğu yarasa gübresi ya da enternasyonel adıyla "Bat Guano" da bunlardan biri. Bugün ABD tarımında yüzde 88 oranında yarasa gübresi kullanıldığı belirtiliyor. Her türlü bitkinin yetiştirilmesinde kullanılabilen yarasa gübresi, yaş yarasa dışkısının işlenmesi sonucu kuru gübre elde edilmesiyle yapılıyor. Türkiye’de yaşayan yarasaların ikamet bölgesi 100 bin civarında mağara bulunuyor. Bu mağaralarda henüz keşfedilmeyi bekleyen 6 milyon ton yarasa gübresi bulunduğu tahmin ediliyor. Böcek yiyen yarasalar, yediklerinin beşte birini kendilerine harcayıp kalanını fermente için en uygun ortam olan yuvalandıkları mağaralarda biriktiriyor. Türkiye’de üreticilerin yeni yeni keşfetmeye başladığı bu gübrenin içinde azot, fosfor, potasyum gibi bitkiyi besleyecek elementler bulunuyor. Ayrıca toprak için faydalı bakteriler ve mantarlar içeren, verim ve lezzet arttırıcı aktivatör işlevi gören böcek özütü olduğu için de yarasa gübresi doğada bulunan en faydalı organik atıklardan. Bu elementler, bakteriler ve mantarlar bitki köklerini besliyor, su ihtiyacını azaltıyor ve toprağı havalandırıp pH dengesini sağlıyor. Böylece toprağın verimi ve ürünlerin kalitesini de arttırıyor. Türkiye’de tarımsal faaliyetlerde bulunan üreticiler yarasa gübresini yeni yeni keşfetmeye başladı. Ancak organik gübre üreten firmalar yıllardır üretilen işlenmiş yarasa gübrelerini İsrail, Hollanda, Fransa, Belçika, Almanya, Japonya, ABD ve Arap ülkelerine ihraç ediyor. Avrupa’da 5 ila 13 Euro arasında satılan yarasa gübresi, Türkiye’de 3 ila 6 liraya satılıyor.

Yorumlar
  • Barış

    Organik tarımcılar, en organik gübreyi solucan gübresini denediniz mi? http://www.ekolojiksolucangubresi.com/

Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.