Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Olaylar | Türkiye’den tarım haberleri

Urfa'nın “ağlayan gelini”

Şanlıurfa’da ters lale tarımcılığı oldukça yaygın. Ancak üretilen lalelerin ihracat oranı Hollandalı üreticilerin de ters lale yetiştirmeye başlaması sebebiyle, son yıllarda iyice düştü. Yöre halkı iç pazarda keşfedilmeyi bekliyor.

Uğur böcekleri ne zaman uçacak?

Denizli’nin yüksek dağlarında eriyen kar, milyonlarca canlıyı kış uykusundan uyandırdı. Yöre halkı bugünlerde, tarımsal değeri çok önemli olan uğur böceklerini tarlalarda uçarken görmeyi bekliyor.

Endemik bitki üretimine destek

Yaklaşık bin çeşit endemik bitkinin tıbbi ve aromatik bitki olarak kullanıldığı Türkiye, uzun yıllardır bu bitkilerin tarımsal ürün olarak değerlenmesini bekliyordu. Yeni gelen desteklerle birlikte endemik türlerin hem üretimi hem ihracatı artacak.

Kaparinin bilinmeyen mucizeleri

Kapari deyince herkesin aklına ilk olarak, arada bir pizzalara ve salatalara konan, garnitür olarak yenen kapari turşusu gelse de, halk arasında gebre otu olarak da bilinen kaparinin birçok bilinmeyen yönü var.

Ekolojik kadın köyleri kuruluyor

Gelişen bir tarım bölgesi olan Güneydoğu’da şimdi de “Uluslararası Ekolojik Kadın Köyleri” kurulması planlanıyor. Projenin hedef kitlesi ise; şiddet mağduru kadınlar ve çocukları.

Suda soğan için ilk adım

Antalya’da yaklaşık 3 yıl önce Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından başlatılan suda lale üretimi projesinin başarıyla sonuçlanmasının ardından, şimdi de aynı koşullarda soğan üretimi için kollar sıvandı.

İnegöl’de 300 dönüm sel altında

Son günlerde görülen şiddetli yağışlar sebebiyle taşan Akçasu Deresi, bölgedeki tarım arazilerini de sular altında bıraktı. Uzmanlara göre her sene yağışların arttığı zamanlarda görülen bu tip vakalardan kaçınmanın tek yolu derelerin ıslah edilmesi.

"Siirt Fıstığı"nın değeri artıyor

Antep fıstığından daha büyük ebatlara ve daha hafif bir tada sahip olan Siirt Fıstığı, bundan 14 yıl öncesine göre çok daha popüler. Bunda Valilik tarafından geliştirilen “Fıstıkçılık Projesi”nin de büyük katkısı var.

Sanayiye yeni domates çeşidi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü laboratuvarlarında 3 yıllık yoğun bir çalışma sonrası geliştirilen “sanayilik domates”, Türkiye’ye özgü yeni bir tür.

Kuru meyve sektörü güç birliğinde!

“Kuru Meyve Çalıştayı”nda bir araya gelerek sektörü A’dan Z’ye masaya yatıran yetkililer, sektörün geleceği için güç birliği yapmaya karar verdi.

Fındıkta verim için toprak analizi

Trabzon Ticaret Borsası, geçtiğimiz sene Trabzon’da uygulanmaya başlayan “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi” kapsamında yapılan toprak analizlerinin bu sene de devam ettiğini bir açıklamayla kamuoyuna duyurdu.

Kaldirik otu baharı müjdeliyor

Düzce’nin ormanlık ve yüksek alanlarında yetişen kaldirik otu, Türkiye’nin zengin endemik bitki ailesinin bir üyesi. Yöre halkı tepelerde bu otu görmeye başladığında bahar sevinci de kat be kat artıyor.

Toplumun zeytinlik sevgisi siyasetler üstü

Greenpeace, Türkiye’deki zeytinlik bölgelerin imara açılması konusunda kamuoyunun görüşlerini öğrenmek amacıyla yaptırdığı anketin sonuçlarını geçtiğimiz günlerde açıkladı.

Buğday 22,5 milyon tona yaklaşacak

Ulusal Hububat Konseyi (UHK), bundan sonraki süreçte dramatik iklim değişikliği olmaması halinde buğday üretiminin bu yıl 22,4 milyon ton olabileceğini açıkladı.

"6. Alaçatı Ot Festivali" başlıyor!

Çeşme-Alaçatı’da düzenlenen “Ot Festivali” bu sene 6. kez, alanının uzmanı akademisyenlerin de katılımıyla gerçekleşecek. Bu seneki teması ‘ebegümeci’ olan festival, bugün başlıyor ve 3 gün sürecek.

Türkiye'de yer fıstığı yağı üretilecek

Türkiye’nin ilk yer fıstığı yağı fabrikası Osmaniye’de üretime başladı.Türkiye’de çerez olarak tüketilen, baklagiller familyasının popüler üyelerinden yer fıstığının yağının bilinmeyen birçok yönü var.

Yarasa gübresi verimi arttırıyor

Dünyanın çoğu yerinde organik tarım üreticilerinin rağbet gösterdiği yarasa gübresinden yüzde 100 verim alınıyor. Türkiye’de henüz yeni keşfedilen bu gübreyi kullanan üreticiler de memnun.

Buğday sapından biyoyakıt üretildi!

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne bağlı Enerji Tarımı Araştırma Merkezi araştırmacıları, buğday sapından benzine alternatif olabilecek biyoetanol üretti.

Tarım ürünleri yatırım sahalarında

Bakanlık tarafından geliştirilen ve yeni uygulamaya giren lisanslı depoculuk sisteminin bir uygulaması olan Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) aracılığıyla, üreticilerin finansman alanı genişliyor.

Güneş tutulması geliyor!

Bugün (20 Mart 2015, Cuma) yılın en özel günlerinden biri. Neden mi? Çünkü kışın bitişine, bahar ekinoksuna yalnızca bir gün kaldı. Ama sadece bununla da bitmiyor. 2015’in en önemli gök olayı olan güneş tutulması da bugün gerçekleşecek.

Ege Bölgesi'nden yepyeni ürünler

Türkiye’de organik pazarı genişliyor. Ege Bölgesi’nde yetiştirilen kolakas ve piramit karnabahar, patates ve karnabahara alternatif olacak.

Zirai ilaçların ithalatı kolaylaşıyor

Bitki koruma ürünleri ithalatından yeni bir dönem başlıyor. Ürünler artık “Tek Pencere Programı” programı üzerinden ithal edebilecek; bu sayede ithalat daha güvenli yapılacak.

Adana'ya "Turunçgil Parkı" açılacak

Türkiye’nin narenciye cenneti Akdeniz Bölgesi’ne yakında bir Turunçgil Parkı açılacak. Yetkililer, parkın bu sene tamamlanmasını planlıyor.

Üreticileri sevindirecek gelişme

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yapılacak mazot, gübre ve toprak analiz destekleme başvuruları 30 Nisan 2015 gününe kadar uzatıldı.

Devamını Yükle
10