1.4.2015 08:20:59
Kuru meyve sektörü güç birliğinde!
“Kuru Meyve Çalıştayı”nda bir araya gelerek sektörü A’dan Z’ye masaya yatıran yetkililer, sektörün geleceği için güç birliği yapmaya karar verdi.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen “Kuru Meyve Çalıştayı” Çeşme’de gerçekleşti ve 2 gün sürdü. Yeni hedeflerin ve bu hedeflere ulaşmak için uygun yöntemlerin tartışıldığı çalıştaya sektörün önde gelen firmaları, ihracatçıları, Bakanlık’tan yetkililer ile basın mensupları katıldı.
Birliğin Yönetim Kurulu Başkanı Birol Calep’in de değindiği gibi; kuru meyve sektörünün tamamı yerli girdilere dayalı üretim yapısı ile Türkiye’nin ilk ihracatçı sektörlerinden. İlerleyen üretim teknolojisi, ambalajlı, kaliteli ve katma değer yaratan ürünleri, kuru kayısı, kuru incir ve çekirdeksiz kuru üzüm üretim ve ihracatında elinde bulundurduğu dünya liderliği ile Türkiye tarım ürünleri ihracatında da önemli bir yere sahip. Kuru meyve ihracatı 2014 yılında bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 8, düşüşle 435 bin 511 ton, değerde ise yüzde 2’lik artışla 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Calep bu rakamı 10 sene içindde 3 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor. Ancak tüm çalıştayın da ana konusu olan “sürdürülebilirlik” kuru meyve ihracatında da önemli bir rol oynayacak.
Hedef Pazar Çin
Kuru meyvede kalitenin, verimin ve bunlara paralel olarak ihracat girdilerinin sürdürülebilirliği için yeni yöntemler arayan çalıştayda hedef Pazar Çin olarak belirlendi. Pazardaki tanıtımı güçlendirmek için yeni stratejiler belirlendiği de açıklandı. Özellikle de ihracatta öne çıkan çekirdeksiz üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve antep fıstığı için Pazar payı arttırma çalışmaları yapacaklarını söyleyen Kuru Meyve Tanıtım Grubu (KMTG) Başkanı Osman Öz, bunun için yeni logolar, sloganlar ve ambalajlar geliştirmekte olduklarını anlattı.
|