tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

27.1.2016

Golf sahaları uzmanlarını arıyor

Golf sahaları uzmanlarını arıyor

Golf sahalarının yeni ziraat mühendisleri için keyifli bir uzmanlık alanı vadettiğini söyleyen Antalya Golf Kulübü Greenkeeper’ı Ahmet Çağıl, “Üniversitelerimizde bu alana yönelik dersler olmalı” diyor.

Golf denildiğinde akıllara ilk olarak uçsuz bucaksız çim sahalar geliyor. Golf sahalarının büyüleyici rengini ve pürüzsüzlüğünü korumak için profesyonel bakıma ihtiyaç duyuluyor. Türkiye’nin en köklü golf kulüplerinden Antalya Golf Kulübü bu görevi 2002’den beri işin uzmanına, Ahmet Çağıl’a emanet etmiş. Golf sahalarının yeni ziraat mühendisleri için keyifli bir uzmanlık alanı vadettiğini söyleyen Çağıl, mesleğinin inceliklerini tarlasera ile paylaştı.

Çim için bir önem sıralaması yapsanız bu sıralama nasıl olurdu?

İlk sırada yetişmiş eleman geliyor. Saha müdüründen saha temizliğini yapan kişiye kadar uzmanlık çok önemli. İkinci olaraksa teknik malzemeleri söyleyebiliriz. Özellikle de sulama sistemini. Üçüncü olarak makine ekipmanları geliyor. Dördüncü olarak da tohum, gübre ve ilaçlar. Bundan 5-6 yıl önce Türkiye’de golf sahalarına özel tarım ilaçları kolay bulunamıyordu. Son zamanlarda yurtdışından malzeme gelmesiyle bu sorun aşıldı. Bir yandan tohumda da kalite artıyor.

Golf çimlerinin her zaman istenilen özelliklerini korumalarının sırrı nedir?

Sürekli bakım yapıyoruz. 36 kişilik bir ekibimiz var ve sürekli iş üstündeyiz. Her bir metrekareyi didik didik inceliyoruz. İletişim çağındayız, sürekli takip ediyoruz. Eksiklerimizi anında gideriyoruz. Sadece çim kesmekle bu iş olmuyor, çimin nasıl kesilmesi gerektiğini de bilmek gerekiyor. Ayrıca iyi bir greenkeeper olmanın şartı bir taraftan iyi bir golfçü olmaktan da geçiyor.

Golf sahası nasıl sulanıyor?

Sulamamız tam otomatik mekanizasyonla yapılıyor. Saatte 700 metreküp su verebilen bir pompa istasyonumuz var. Belirli saatlerde nerelerin sulanacağına dair programlamalar yapıyor ve ona göre suluyoruz. Bütün arazide yaklaşık olarak 50 km’lik borulama sistemi var. Avrupa’da ve ABD’de sulama sistemiyle gübreleme yapan sahalar da mevcut. Ama kanımca tam kontrolü sağlayabilme adına elle yapılan gübreleme daha çok avantaj sağlıyor.

Bir ziraat fakültesi öğrencisine greenkeeperlığı tavsiye eder misiniz?

Tabii ki tavsiye ediyorum. Greenkeeperlık çok kaliteli ve elit bir meslek. Kendi adıma, bir daha dünyaya gelsem yine greenkeeperlığı ve Antalya Golf Kulübü’nü tercih ederdim diyebilirim. Üniversitede de greenkeeperlığa yönelik derslerin olması gerektiğini düşünüyorum.

 

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.