tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.1.2016

Patlıcanda ideal sulama oranı belirlendi

Patlıcanın ideal sulama oranı belirlendi

Patlıcan üretiminde farklı sulama değerleri karşılaştırdı. Sonuçlar, verimi etkilemeksizin su tasarrufu yapmanın mümkün olduğunu gösteriyor.

Patlıcanda aşırı sulamanın verime olumlu bir etkisinin olmadığı kanıtlandı. ABD’de yapılan bir araştırma, patlıcanda orta düzeyde damla sulamanın yüksek değerler ile aynı verimi sağladığını gösteriyor.

ABD’nin güneydoğu bölgelerinde yoğun olarak yetiştirilen patlıcanda büyük miktarlarda su ve azot gübresi kullanılıyor. Ancak aşırı sulama yalnızca su israfının yanı sıra azot kaybına da yol açıyor. Bu, günün sonunda verimde kayıplar yaşanmasının da nedeni.

Beş farklı su miktarı karşılaştırıldı

Juan Carlos Díaz-Pérez ve Touria Eaton tarafından yürütülen çalışmada ise patlıcanın verim ve ürün kalitesini etkilemeksizin su kullanımının kısıtlanabileceğini ortaya koydu. Deneme, her birinde damla sulama sistemi kurulu 5 farklı arazide yapıldı. Bu arazilerin her birinde farklı bir sulama değeri kullanıldı ve sonuçlar karşılaştırıldı.

Orta düzeyde sulama yeterli

Arazilerde sırasıyla yüzde 33, 67, 100, 133, 16 ETc değerinde damla sulama rejimi uygulandı. Ve iki sezon boyunca patlıcanlardaki yetişme oranları, klorofil endeksi ve hacimsel toprak nem içeriği gözlendi. Sonuçlar, yüzde 67 ETc sulamanın bitki gelişimi ve verimliliğe hiçbir olumsuz etkide bulunmaksızın yüzde 100 ETc sulama ile aynı verimi sağladığını gösterdi.

Patlıcan kuraklığa dayanıklı

“Bu çalışma patlıcanın orta düzeyde sulama ile yüksek verim sağlayabileceğini kanıtlıyor” diyen Díaz-Pérez, “Domates ve biber ile aynı aileden olsa da, patlıcan kuraklığa daha dayanıklı bir sebze. Ve su stresine karşı ozmoregülasyon gibi mekanizmalar geliştirebiliyor” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.