Tayvan’da gelişme hızı en yüksek marul çeşidiyle hasat verimi en yüksek çeşit bir araya getirildi. Yapılan ıslah çalışmalarıyla ortaya çıkan yeni çeşit Taoyuan No.3, yıl içinde sıcaklıkların çok değiştiği bölgeler için ideal.
Tayvan’da biri üretimin ilk aşamasında diğeri ise hasat öncesi yüksek performans gösteren iki marul çeşidi bir araya getirildi. Ortaya çıkan Taoyuan No.3 isimli yeni çeşit Ege ve Akdeniz gibi subtropikal bölgeler için ideal verim vadediyor.
En iyi iki çeşit birbirini tamamlıyor
5 yıl boyunca Tayvan Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’nde yürütülen araştırma 2008’de 9 farklı marul çeşidiyle başladı. Yüksek tünellerde yapılan ekim denemelerinde Jhih Li Wo ve Fu San isimli çeşitler ön plana çıktı.
Türkiye’de Yedikule maruluna benzeyen ve Avrupa’da Romaine marulu olarak bilinen tipteki Jhih Li Wo, gelişim hızı ile diğer çeşitleri geride bıraktı. Bir Kıvırcık marul çeşidi olan Fu San ise yavaş büyüme hızına rağmen hasat öncesi ulaştığı özelliklerle en verimli çeşit oldu.
Değişken sıcaklıklara uyum sağlayacak
“Birinin gelişimi üretimin ilk aşamasında yüksek düzeyde. Diğerinin ise hasat aşamasında doruğa ulaşıyor” diyen Enstitü yetkilileri, 2013’te tamamlanan sonuçların ardından bu iki özelliği bir araya getirmeye odaklanmış. Yapılan ıslah çalışmaları sonucu hem erkenci hem de yüksek verimli Taoyuan No.3 isimli marul çeşidi üretilmiş.
Araştırmacılara göre Taoyuan No.3, yıl içinde sıcaklık ve gün uzunluklarının en çok değiştiği subtropikal bölgeler için ideal bir sunuyor. Türkiye’de Ege ve Akdeniz kıyılarını da içine alan subtropikal kuşakta yer alan çoğu ülkede marul üretiliyor.