tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

21.12.2017

Pancarda kooperatifleşmenin öyküsü

Pancarda kooperatifleşmenin öyküsü

Türkiye’de şekerpancarı üreticileri Cumhuriyetin ilk yıllardan başlayarak kooperatifleşmenin en başarılı örneklerini verdi. Bu ilham verici tarihe dair anekdotlar da ilgi çekici.

Türkiye’de şekerpancarının gelişimi pek çok ürüne örnek olacak cinsten. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren kooperatifleşmenin en başarılı örneklerini veren şekerpancarı üreticileri bu konuda ilham verici bir geçmişe sahip.

Yukarıdaki fotoğraf 21 Eylül 1951 yılında çekilmiş. Fotoğrafta Eskişehir bölgesi Pancar Ekicileri İstihsal Kooperatifi’nin kurucu üyeleri yer alıyor. Eskişehir Şeker Fabrikası’nın kantininde buluşan üyeler düzenledikleri kongrenin ardından hep birlikte kameraya poz veriyor. Kongrede Eskişehir bölgesinde şekerpancarı üretimin sorunları tartışılırken kooperatifin Yönetim Kurulu da yapılan seçimle belirlenmiş.

Değer katmaya devam ediyor

Türkiye’de şekerpancarının tarihinden önemli bir anekdotu aktaran bu fotoğraf, bugün de üretimi ile şeker sanayisine değer katmaya devam eden Eskişehir Şeker Fabrikası ve Eskişehir Pancar Kooperatifi’nin geçmiş kahramanlarını da hatırlama vesilesi oluyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.