tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.2.2016

Serada ısıtma kadar soğutma da önemli

Serada ısıtma kadar soğutma da önemli

Sera yatırımın en önemli aşaması bölge ve ürün seçimi. Ancak özellikle ılıman ve sıcak bölgelerde ısıtma sistemi kadar soğutma sistemleri de kazanca önemli katkı sağlıyor.

Türkiye’nin yıllık örtü altı üretim geliri 11 milyar TL’yi geçti. Bugün örtü altı arazilerin genişliği bakımından dünyada 4. sırada olan Türkiye, üretim miktarı itibariyle de beşinci sırada. Son 5 yılda örtü altı üretimi yüzde 18,8 oranında artarken her geçen gün daha fazla tarım arazisi örtü altına giriyor.

Yıl boyu üretim yapabilmek

Sera alanlarının genişlemesi bir anlamda yaş sebze ve meyve üretiminde profesyonelleşmenin de bir göstergesi gibi. Örtü altına geçmek; birim alanda elde edilen verimi arttırmak ve yıl boyu üretim yapabilmek demek. Seracılık yalnızca mesleği tarım olanlar değil, farklı iş kollarından girişimcileri de cezbediyor.

Ancak seracılık her ne kadar kazançlı bir yatırım alanı olarak görünse de, beklentileri tutturabilmek için oyunu kurallarına göre oynamak gerekli. tarlasera, sera yatırımına ilgi duyan üretici ve yatırımcılar için oyunun kurallarını ve püf noktalarını bir araya getirdi.

Karasal bölgelerde jeotermal enerji farkı

Seracılıkta öncelikle örtü altı iklimin doğala en yakın şekilde düzenlemek gerekiyor. Bunun için ilk iş doğru bölgeyi seçmek. Maliyet açısından ılıman iklime sahip bölgeler avantajlı. Çünkü güneşli gün sayısının fazlalığı ısıtma maliyetlerini de asgari düzeyde tutuyor. Ancak duruma göre bunun tersi de geçerli olabiliyor. Ucuz ve sürekli enerji sağlanabildiği koşullarda, serin bölgelerde kıyı kesimlere oranla daha kazançlı çıkmak da mümkün.

Sera Konstrüksiyon, Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (SERKONDER) Genel Sekreteri Prof. Dr. Hasan Silleli, “Karasal iklimde yer alan bölgeler jeotermal enerji ile kış aylarını sorunsuz geçirebilirken, yaz aylarında da seralar çok kolay serinletilebiliyor. Bu da üretimin daha kaliteli olmasına ve bütün yıla yayılmasına olanak veriyor” diyor.

Yeni trend aromatik bitkiler

İkinci aşama ise ürün seçimi. Domates, biber ve hıyar elbette seralarda en çok tercih edilen ürünler. Bunu kesme çiçek üretimi takip ediyor. Ancak en yeni trend tıbbi ve aromatik bitkiler. Silleli, kontrollü ortamda üretilen yeşil bitkilerin özellikle metropol yakınlarında yapılan seracılık için büyük kazançlar sağladığını vurguluyor.

Yatırımın üçüncü aşaması çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olarak üreticilik belgesi almak. Bundan sonra iş serayı kurmaya kalıyor. Kuzey yarımküre ülkelerinin tümünde olduğu gibi Türkiye’de de seralar kuzey-güney doğrultusunda kuruluyor. Bunun nedeni; güneş ışınlarından maksimum faydalanabilmek. Sera içindeki ürünleri de aynı doğrultuda yerleştirmek gerekli.

Isıtma tabana yakın ve homojen olmalı

Serada ısı tüketiminin en aza indirilebilmesi için homojen bir dağılım sağlayan ısıtma sistemine ihtiyaç var. Bu yüzden sistemin sera tabanına yakın olması gerekiyor. Tabii ısıtma kadar soğutma da önemli. Akdeniz-Ege bölgelerinde haziran sonundan ağustos sonuna kadar olan dönemde sıcaklık ve nem sebebiyle üretim durma noktasına gelebiliyor. Özellikle geniş hacimli ve uzunluğu 30 metrenin üzerinde olan seralarda evaporatif soğutma sistemleri fayda sağlıyor.

Temperli camlar kırılmaya dayanıklı

Fırtına ve sel gibi doğal afetler seraların korkulu rüyaları sayılabilir. Bunun için sel riski taşıyan nehir ve dere yataklarına sera kurmamak gerekli. Taban suyu yükselmelerine karşı sera zeminine drenaj hattı döşemek tavsiye edilen bir önlem. Fırtınaya karşı ise dayanıklı malzemenin kullanılması gerekiyor. Cam seralarda kırılmalara karşı temperli camlar tercih ediliyor.

Türkiye jeotermal ısı potansiyeli bakımından dünyanın yedinci, Avrupa’nın ise birinci ülkesi. Bu da detaylı bir planlama ve doğru tercihler yapıldığı sürece Türkiye’de seracılığın ne denli kârlı bir yatırım alanı olabileceğini gösteriyor.  


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.