tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

30.3.2015 14:47:43

Fındıkta verim için toprak analizi

Trabzon Ticaret Borsası, geçtiğimiz sene Trabzon’da uygulanmaya başlayan “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi” kapsamında yapılan toprak analizlerinin bu sene de devam ettiğini bir açıklamayla kamuoyuna duyurdu. tarlasera.com’un Ocak ayındaki haberine göre fındık üretimine dünya birincisi olan, ancak verimlilikte sınıfta kalan Türkiye, fındıkta verimi sağlamak için değişik yollar arıyor. Geçtiğimiz sene Trabzon ve civarındaki bölgeler için başlatılmış olan “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi” de, modern tarım tekniklerini kullanarak Doğu Karadeniz’in ‘yeşil altın’ı olarak bilinen fındıkta verimi ve kaliteyi üst sıralara çekmeyi hedefliyor. “Bahçeye Gel Bahçeye Dolu Fındık Bulursun” sloganıyla yola çıkan proje çerçevesinde ekonomik ömrünü tamamlamış yaşlı bahçelerin sökülerek uygun çeşit ve dikim sistemleri ile yeni bahçelerin kurulması, budama, gübreleme, hastalık zararlılarla mücadele, hasat ve harman konularında üreticilerin bilgilendirilmesi, toprak ve yaprak analizinin öneminin üreticilere benimsetilmesi için yapılan çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Geçen sene Trabzon’da bu bağlamda uygulanmaya başlayan toprak analizleri için, örnek bahçelerden toprak numuneleri alınıyor. Alınan bu numuneler daha sonra merkezi Giresun’da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu’na getiriliyor ve burada toprak ve yaprak tahlilleri yapılarak, çıkan sonuçlar raporlandırılıyor ve fındık üreticileriyle paylaşılıyor. Üreticiler, bu raporlardan edindikleri verilere göre üretimde kullanacakları gübreyi uygun şekilde seçme ve sonrasın da doğru miktarda kullanma şansına sahip oluyor. Trabzon Ticaret Borsası yaptığı açıklamayla bu uygulamaya bu sene de devam ettiklerini duyurdu. Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi Koordinatörü de olan TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu,  u projeye üreticilerin her aşamada tahmin ettiklerinden daha çok ilgi gösterdiğini söylüyor. Böylece toprak tahlilleri yapılacak laboratuvar sayısı da artıyor. Üreticilerin bu analizleri yaptırabilmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri’ne başvurmaları gerekiyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.