Gelişen bir tarım bölgesi olan Güneydoğu’da şimdi de “Uluslararası Ekolojik Kadın Köyleri” kurulması planlanıyor. Projenin hedef kitlesi ise; şiddet mağduru kadınlar ve çocukları.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölgesi, son yıllarda bölgedeki doğal kaynakların ıslah çalışmalarıyla arttırılması sonucu, hem Türkiye’nin hem de dünyanın tarım gündeminin en dikkat çeken coğrafyası haline geldi. Bu çalışmalar sayesinde bölgedeki kurak arazilere gelen verim ve yöre halkı için gelişen yeni geçim kaynakları, son yıllarda farklı projelerle pekiştiriliyor. Bölgede uygulanan yeni metotlara şimdi bir de farklı illerde kurulması planlanan ekolojik köy projeleri eklendi.
Mart başlarında
tarlasera.com’da Van’da kurulacak olan ekolojik köyden bahsetmiştik. Şimdi gelen haberse, tamamen kadınlara ve çocuklarına yönelik geliştirilmesi planlanan bir ‘kadın köyü’ projesi. Projenin mimarı ise daha önceleri Marsta Yaşam Alanı”, “Dünyada ilk Erişilebilir ve Sürdürülebilir Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi” projeleriyle gündeme gelen, Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi.
Kadınlara meslek edinme imkânı
“Uluslararası Ekolojik Kadın Köyleri” projesi, şiddet mağduru, ekonomik bağımsızlığı olmayan kadınlara ve çocuklarına hem barınma, hem de meslek edinmeleri için eğitim imkânları sağlayacak. Burada kadınlar bir yandan meslek edinecek, diğer yandan toprağı ekip tarımcılık yapacak. Köye sığınan kadınların çalışırken kazandıkları paraları hesaplarına yatırılacak. Köyden meslek sahibi olarak ayrılan kadına TOKİ’yle işbirliği yapılarak, biriken parasıyla ev alınacak. Pilot şehir olarak seçilen Şanlıurfa-Harran’da kurulması planlanan kadın köyler daha sonra Türkiye'nin 7 bölgesine de dağılacak şekilde, Trabzon, Antalya, Marmaris, Malatya, İzmit ve Konya şehirlerinde de kurulacak. Harran’da kurulacak ilk kadın eko-köyü için, ilçenin 2 km uzaklığında bulunan 10 dönümlük bir arazi ayrıldı.
Doğa dostu tarım köyü
Projenin dünyada ve Türkiye’de örnek olmasını hedeflediklerini söyleyen Yedekçi, “Ekolojik Kadın Köyümüz, sürdürülebilir ve erişilebilir tasarım ilkeleriyle oluşturulan bir proje olarak tasarlandı. Köy içerisinde kerpiçten yapılan evler olacak ve hem bu evler, hem de köy içindeki ulaşım yolları karbon salınımını sıfıra indirgeyecek şekilde olacak. Burada gri suyun arıtılarak bostanlarda kullanılmasını istiyoruz. Engelli insanların kullanabileceği yeşil alanlar da tasarladık” diye ekliyor.