E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Ekim sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
Dünya genelinde tahıl fiyatları üretimdeki artışa karşın yükselmeye devam ediyor. Bu çelişkinin nedeni ise tarım alanlarında her geçen yıl yeni ve daha çok sayıda kötü sürprize yol açan iklim değişikliği.
paylaş
Ay yüzeyinde 2030’da kurulması planlanan ESA üssünü tasvir eden kısa film “Dünyanın Ötesinde Yaşam” yayınlandı. Uzayda kolonileşmenin önkoşulu olan bitkisel üretim aydaki yerleşimin ayrılmaz parçası olacak.
Antepfıstığının yoğun olarak yetiştiği bölgelerde şu günlerde zorlu bir mücadele başladı. Mücadelenin konusu ise kuraklığın doğal sonucu olan bir fitoplazma hastalığı.
Bu yıl on dokuzuncu kez kutlanan Dünya Su Günü'ne su kaynaklarını tehdit eden krizin gölgesinde giriliyor. Su ile insanlığın ortak geleceği için en büyük görev ise tarımın omuzlarında.
İthalatına izin verilen GDO’lar listesi bu yıl ikinci kez değişti. Ancak yaygın inanışın aksine, Türkiye’deki onuncu yılında da GDO’lar “tarımı ele geçirmek”ten pek uzak!
Bitki beslemede ağırlaşan maliyetler karşısında üretici desteklerinin yüzde 100 arttırılacağı duyuruldu. Ancak 2020 başına oranla gübre fiyatlarındaki artış da yakında aynı seviyeye ulaşacağa benziyor. Enflasyona dair en iyimser tahminler ise sonbaharı işaret ediyor.
Tarih öncesinden seslenen kalıntılar da, 2020 yılında yaşananlar da aynı şeyi söylüyor: İnsanın yalnızca kendi uygarlık serüvenini anlamak için değil, geleceğini çizebilmek için de gözlerini öncelikle tarıma çevirmesi gerekli.
Tarım ve gıda ürünleri üzerinde sağlık temelli özelliklere dair etiket kullanımına izin çıkarsa bilgi kirliliği daha da artacak.
Ülke genelinde 2 günlük sokağa çıkma yasağı bu geceden itibaren başladı. Nisan-Mayıs dönemindeki yasaklar boyunca üretimin devamlılığı için çaba gösteren tarım emekçileri, bu yeni sürece salgının yarattığı tabloya eklenen ekonomik sorunların gölgesinde giriyor.
İzmir'de Seferihisar-Menderes sınırında hukuksuz şekilde başlatılan JES faaliyetleri bölgedeki tarımsal ve doğal yaşamı tehdit ediyor.
Kapak Konusu sayfalarını Türkiye ve dünyadaki biyoçeşitliliğe ayıran Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera, Kasım ayında da yine dopdolu içeriğiyle okurlarıyla buluştu.
Araştırmacılar, küresel iklim değişikliğinin Türkiye’de fındık tarımını Batı Karadeniz’e ya da yüksek rakımlı bölgelere doğru kaymak zorunda bırakacağını söylüyor.
Yolculuğuna bundan tam 10 yıl önce başlayan Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera, yeni bir on yıla ilk günkü heyecanıyla, ama çok daha güçlü ve büyüyen hedefleriyle giriyor.
İklim ve hastalık yönünden zorlu bir sezon geçiren tarla domatesinde piyasa fiyatları maliyetlerin çok altına düştü. Üreticiler fabrikaların sezon başı taahhüt ettikleri fiyatlardan alım yapmasını bekliyor.
Kapak Konusu sayfalarında biyoenerjiyi tarımın gözünden inceleyen Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera, bu ay Dijital Tarım ekinin yeni sayısını da okurlarına armağan ediyor.
Orman mühendislerin zirai bayilik yetkisi alabilmesi kararına tepki gösteren ziraat mühendisleri “Herkes kendi işini yapmalı” yorumunu yapıyor.
Tarımda üst üste gelen doğal afetlerin etkisini Kapak Konusun sayfalarına taşıyan tarlasera’nın bu ay okurlarına yepyeni bir de armağanı var.
Denizli-Tavas’ta termik santral projesinin iptalinin hemen ardından tarım arazileri bu kez de jeotermal tesis tehdidiyle karşı karşıya.
Rize’de kaza yapan tırdan İran menşeli tonlarca çayın çıkması Doğu Karadeniz'de kaçak çay tartışmalarını alevlendirdi.
Tarımsal yayım ve danışmanlık sistemlerini Kapak Konusuna taşıyan Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera, bu ay Türkiye ve dünyada mevsimlik tarım işçilerinin durumunu da masaya yatırıyor.
Covid-19’un öğrettiği, ya da en azından öğretmek için yeteri kadar argüman verdiği bir gerçek daha var. O da “doğru bilgi”nin değeri. Bu tarım için de her zamankinden çok geçerli.
Bursa-Yenişehir'de su kaynakları ve tarım arazileri alarm veriyor. Tehlikenin bir boyutu kuraklık, diğeri ise madencilik projesi.
Sokaklarda yeniden özgürce dolaşacağımız, sevdiklerimize yeniden doya doya sarılacağımız günler mutlaka gelecek. Peki o günler geldiğinde, yüzümüzü geleceğe çevirdiğimize ne göreceğiz?
Çoğu üniversite programlarında olduğu gibi ziraat fakülteleri de zorunlu olarak uzaktan eğitime geçti. Saha ve laboratuar çalışmalarından uzak kalan öğrenciler ve akademisyenler ise adaptasyon sürecinde.
Sunuş Dünyanın gündemi gıda krizi
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!