tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

23.7.2020

Ziraat mühendislerinin işine karışılmasın!

Ziraat mühendislerinin işine karışılmasın!

Orman mühendislerin zirai bayilik yetkisi alabilmesi kararına tepki gösteren ziraat mühendisleri “Herkes kendi işini yapmalı” yorumunu yapıyor.

Bitki koruma ürünlerinin satışına dair Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı yeni karar tarım sektöründe tartışmaları alevlendirdi. Orman mühendisi ve orman endüstri mühendisi unvanına sahip kişilerin zirai ilaç satışı yapabilmesinin önünü açan karar ziraat mühendislerinin tepkisine neden oluyor.

Yapılan yönetmelik değişikliğine göre zirai bayi ve toptancı izin belgesi için başvuru yapabilecek meslek grupları arasına orman mühendisleri de eklenmiş oldu. Karar, ihtisas alanı tarım uzmanları bundan 6 yıl önce aynı yetkinin eczacılara da tanınması kararı nedeniyle yaşanan durumun bir benzeriyle karşı karşıya bırakıyor.

Hem tarımsal verimi hem halk sağlığını ilgilendiriyor

Resmi Gazete’de 18 Temmuz günü yayımlanan yeni yönetmeliğe ilk tepki Ziraat Mühendisleri Odası’ndan (ZMO) geldi. Bitki koruma amaçlı ilaçların satış ve uygulama yetkisinin ziraat mühendisleri dışındaki meslek gruplarına verilmemesi gerektiği belirtilen ZMO açıklamasında, kararın doğrudan gıda güvencesi, gıda güvenliği ve halk sağlığını ilgilendiren bir sorun oluşturduğu belirtiliyor.

ziraat-muhendislerinin-isine-karisilmasin2.jpg

“Orman mühendislerinin bitki koruma bayiliği ile ülke tarımına ve gıda sektörüne yapacağı katkı eksiktir, yanlıştır ve bu keyfi düzenleme bağlamında çok ciddi olarak tartışılmalıdır” açıklamasını yapan ZMO’nun “Bitki koruma ciddi bir iştir” başlığıyla Twitter’da açtığı #herkesisinebaksın etiketi de yoğun ilgi görüyor.

Ziraat mühendisleri iş bulmakta zorlanırken…

Farklı illerden ziraat mühendisleri de konuya dair olumsuz görüşler paylaşıyor. “Hiçbir meslek grubuna karşı değiliz; karşı olduğumuz şey iş alanlarımıza farklı meslek gruplarının monte edilmesi” diyen Antalya ZMO Şube Başkanı Vural Şahin, “Ziraat fakültelerinden mezun olmuş meslektaşlarımızı haksız yere yeterlilik sınavına sokarak zorluk çıkarırken, bu sınava her gün başka meslek gruplarının dahil edilmesi akıl almaz bir durum” yorumunu yapıyor.

Yapılan yasa değişikliği, ziraat fakültesi mezunlarının yaşadığı istihdam sorunu düşünüldüğünde daha da tartışmalı bir hal alıyor. Ülke genelinde 40’a yakın üniversiteden her yıl 5 bin civarında ziraat mühendisi mezun oluyor. Aldıkları uzmanlık eğitime karşın iş bulmakta zorlanan ziraat mühendislerinin kadro ve istihdam talepleri çözülmesi gereken bir sorun olarak ortaya duruyor.

ziraat-muhendislerinin-isine-karisilmasin1.jpg

Meslek tanımları birbirine karıştırılıyor

“Ziraat mühendislerinin hakları yok sayılarak yapılan bu keyfi yasa değişikliği hukuka aykırıdır” diyen ZMO Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, ziraat uzmanları dışında diğer mesleklerden kişilere verilen bayilik ve uygulamalı eğitim yetki belgelerinin iptal edilmesini talep ederken, ZMO Nevşehir İl Temsilcisi Recep Eroğlu ise “Farklı meslek disiplinlerinin kendi çalışma alanlarına saygılıyız, ancak bizlerin çalışma alanına girilmesine de karşıyız” yorumunu yapıyor.

“Meslek tanımları birbirine karıştırılıyor ve bir tarım ülkesi olan Türkiye’de ziraat mühendisliği mesleği hiçe sayılıyor” şeklinde konuşan Şanlıurfa ZMO İl Temsilcisi Abdullah Melik, alınan karar nedeniyle yaşanacak sağlık sorunlarından, bitkisel üretimdeki kayıplardan ve ihracattaki zirai ilaç kalıntı sorunlarından ziraat mühendislerinin sorumlu tutulamayacağını söylüyor.

Orman mühendisliği müfredatı tarımsal mücadeleyi kapsamıyor

“Orman mühendisliği müfredatı doğanın ve toprağın korunması gibi sürdürülebilirlik konuları üzerinedir. Tarım ekolojisi ise hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı yapılan mücadeleye girilen bir alandır” diyen ZMO Çanakkale Şube Başkanı Hicri Nalbant ise, “Bitki koruma ürünlerinin uygunsuz kullanımı tarımı ve halk sağlığını riske atıyor. Bunların satış, tanıtım ve uygulaması bu alanda eğitim almış kişilerce yapılması gerekiyor. Herkese keyfi olarak ‘zehir satma’ yetkisi vermek yerine ruhsatlandırma, denetim, eğitim, barkotlama ve dışa bağımlılık sorunları çözülmeli” diye konuşuyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.