Tarım Dergisi tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

Yeryüzü | Dünyadan tarım haberleri

Bitkilerin geleceği mikropların elinde

amerikan Mikrobiyoloji Akademisi'nin yayınladığı "Mikrobiyoloji Dünyayı Nasıl Besleyebilir" başlıklı rapor yayınlandı. Mikropların bitki fizyolojisinin ana unsurlarından biri olduğu vurgulanan raporda, "Oysa bitki verimini artırmaya yönelik insan kaynaklı girişimlerin yalnızca bitkilerin kendilerine odaklanmış durumda" sözlerine yer veriliyor.

Buğdayda rekor 2012'yi unutturdu

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Temmuz ayı içinde, dünya ölçeğinde tahıl üretimin geçtiğimiz yıla oranla yüzde 7’lik bir artış gösterdiği açıkladı. 2013 yılında dünya buğday üretimi ise yüzde 6,8’lik bir yükselişle 704 milyon ton seviyesine ulaştı.

Güvelere güvenli müdahale

Patates tarımının kabusu olan zararlılardan patates güvesine karşı mücadeleye güçlü bir silah eklendi. Fransız ve Ekvadorlu uzmanların ortak araştırmaları sonucu, patates güvesine karşı en etkili sonucu veren biyolojik insektisidin “granülovirüs” adı verilen virüs cinsi olduğu saptandı.

Arazi yatırımlarından önce arazi hakları

Mark Bowman, son yıllarda tarımsal yatırımların gözdesi haline gelen Afrika’da arazi satın almadan ziyade arazi haklarının genişletilmesinin gıda güvencesi açısından daha önemli olduğu belirtiliyor.

Dünyanın en büyük haritası çiziliyor

Buğdayın yabani atası olan ve “sakalotu” olarak da bilinen Aegilops tauschii bitkisinin fiziki haritası, ABD’de bulunan Kansas Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmayla ortaya konuldu. Uzmanlar bunun, buğdayın tüm genetik yapısının çözülmesi adına çok önemli bir adım olduğunu belirtiyor.

Pestisitte riski en aza indirmek için...

Avrupa Bitki Koruma Birliği (ECPA), “Pestisitler ve Biyoçeşitlilik” başlıklı yeni raporunun Nisan ayı içinde yayınladı. Raporda bitki korumada risk yöntemini ve “hedef olmayan” canlıların korunmasına vurgu yapılıyor.

Sen ne güzel bulursun, gezsen Kamerun'u!

Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya, Türkiye’deki şirketleri ülkesinde enerji, maden, yapı ve tarım gibi alanlara yatırım yapmaya davet etti. Biya, yatırımları artırma adına kimi alanlarda vergi muafiyeti uyguladıklarını, teşvik verdiklerini de bildirdi.

Tarihin en büyük hasadı!

Dünya çapında buğday üreticileri bu yıl tarihteki en büyük hasadı kaldırmaya hazırlanıyor. Kuraklık ve sıcak hava dalgalarıyla geçen 4 yıldan sonra küresel buğday stokları ilk kez yükselişe geçti.

GD mısırlar riski azaltıyor

ABD’de 20 yıllık verilere dayanan bir araştırma, genetiği değiştirilmiş çoğu mısır çeşidinin üretim risklerini azaltarak daha yüksek ve stabil verim sağladığını ortaya koydu.

Patatesin kabusu geri mi dönüyor?

1845 yılında yaşanan Büyük Kıtlık felaketine neden olan patates hastalığının bugün de gıda güvencesini tehdit etmeye devam ettiği belirtiliyor. Geç yanıklığına neden olan Phytophthora isimli patojenin Kuzey Afrika, Hindistan ve Çin gibi coğrafyalarda ciddi bir gıda güvencesi tehdidi yarattığını söylüyor..

Tohumun lideri Çin mi olacak?

Çin, önümüzdeki 10 yıl içinde tahıl stoklarını genişletmek adına tohum endüstrisinde atılım yapmaya hazırlanıyor. 9 yıldır kesintisiz verim artışı yaşayan ülke pirinç, buğday, mısır, soya ve patates ve 15 endüstri bitkisini stratejik alanlar olarak belirledi.

Tuzluluk sorun olmaktan çıkıyor mu?

ABD'de yapılan bir araştırma, bitkilerin gelişiminde tuzun etkileri üzerine bilinmeyen faktörleri ortaya çıkardı. Bulguların, tuza dayanıklı tohumlar geliştirmek adına önemli birer adım olduğu belirtiliyor.

Yabani bitki biyoyakıtla evcilleşiyor

Dünyanın en büyük şeker üreticilerinden biri olan Küba’da, şeker kamışı arazilerine musallat olan ve “marabu” adı verilen yabani bitkinin yeni bir biyoyakıt kaynağı olduğu ortaya konuldu.

Patatesin moruna!

ABD'de yapılan çalışmalar kök bitkileri ailesine yepyeni bir ürün eklemeye hazırlanıyor. Kabuğu ile etindeki koyu renk ile dikkat çeken bu "mor patates", yüksek tansiyon problemlerine ve obeziteye karşı etkili bir gıda seçeneği olarak lanse ediliyor.

Baharlık buğdayda cin fikir!

Sabit (dormant) ekim üzerine ABD'de 30 yıldan beri yapılan araştırmanın sonuçları paylaşıldı. Uzmanlar, bugüne kadar özellikle çim ve benzeri otların yetiştirilmesinde kullanılan yöntemin baharlık buğday gibi tahıllarda da önemli bir rol oynayabileceğini söylüyor.

2013 bol gollü maçların yılı olacak

ABD'li Tarım Ekonomisi Uzmanı Alan Miller, önümüzdeki yılda özellikle tahıllarda tohum fiyatlarının yükseleceğini, ancak kâr oranlarının da bununla birlikte artış göstereceğini belirtiyor.

"Tropikal altın" patatesin yerini mi alacak?

Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Danışma Grubu'nun (CGIAR) girişimiyle başlatılan bir araştırma, yakın gelecekte geniş nüfusların beslenmesinde muzun öneminin artacağını ortaya koyuyor.

Ok yine aynı yönü gösteriyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) açıkladığı rakamlar, dünya çapında gıda fiyatlarının 2008'deki krizin seviyelerine daha da yaklaştığını ortaya koyuyor. FAO Gıda Endeksi tahıl, yağlık tohumlar ve şeker fiyatlarında Ağustos ayına oranla yüzde 1.4 oranında bir artış olduğu bilgisini veriyor.

Krizin ağustos ayı uykuda geçti

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel düzeyde gıda fiyatlarının Ağustos ayı boyunca sabit kaldığını duyurdu. Temmuz ayındaki yüzde 10'luk beklenmedik artışın ardından gelen bu durgunluk fiyat kirizi yönündeki korkuları yatıştırmışa benziyor.

Banker bitkiler seraları kalkındırıyor

ABD Tarım Bakanlığı yetkilileri üreticilere beyaz sinek ve diğer zararlılarla baş etmek için "banker bitkiler" yöntemini öneriyor. Bu yöntemle, söz konusu zararlılarla beslenen bazı "avcı" böcekleri bitkinin çevresinde tutmayı amaçlıyor.

Dün Frankeştayn, Bugün Süpermen!

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre genetiği değiştirilmiş tarım ürünlerine karşı kamuoyunda gözle görülür bir değişim yaşanıyor. GDO'lara sıcak bakan kitlenin nüfusu hızla artarken, anket sonuçları cinsiyete göre de belirgin bir farklılık gösteriyor.

"Pencereler" GDO'ya açılıyor

İngiltere'de transgenik bitkiler üzerine araştırmalarını sürdüren bir grup bitki bilimci, Gates Vakfı'ndan 10 milyon dolarlık bağış desteği elde etti. Araştırmalar, gübreye ihtiyaç duymaksızın yetiştirilebilecek hububat cinsleri geliştirmeyi amaçlıyor.

"Birinci Dünya" da Kuraklıkla Tanışıyor

Bu yaz, ABD'de son 50 yılın en kurak tahıl sezonu olarak tarihe geçti. Ülkedeki mısır ve soya fiyatları da bir önceki rekora göz dikmiş durumda. Uzmanlar ise gelişmeleri yaklaşan küresel gıda krizinin öncü şokları olarak görüyorlar.

'Sera şehir' biyolojik mücadeleyi benimsiyor

İspanya’da zararlılara karşı biyolojik mücadele yöntemleri ağırlık kazanıyor. Almerîa şehrinde bu yıl biyolojik mücadelenin temel alındığı alanlar 20 bin hektara yükselirken domates veriminin yüzde 20 artış gösterdiği belirtiliyor.

Devamını Yükle
11