tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

6.8.2013 12:45:20

Güvelere güvenli müdahale

Patates tarımının kabusu olan zararlılardan patates güvesine karşı mücadeleye güçlü bir silah eklendi. Fransız ve Ekvadorlu uzmanların ortak araştırmaları sonucu, patates güvesine karşı en etkili sonucu veren biyolojik insektisidin “granülovirüs” adı verilen virüs cinsi olduğu saptandı. Son yıllarda zararlılara karşı biyolojik mücadele yöntemlerinin kullanımı hızla artıyor. Bu yöntemlerin başlıcalarından biri de “entomopatojenik”, yani böceklere karşı zehirli virüsler. Bu virüslerin en yaygını ise “bakulovirüs” olarak bilinen organizma. 12 ayrı ülkede patates güveleri üzerinde yapılan incelemede ise zararlıya karşı en etkili organizmanın “granülovirüs” adı verilen organizma olduğu belirlendi. Guatemala patates güvesi larvaları üzerinde yapılan deneyde granülovirüsün yüzde 98 oranında ölümcül bir etki kaydettiği belirtiliyor. Araştırmacılar, virüsün zararlıya sindirim yoluyla ve 2-3 günlük bir süre içinde etki ettiğini dile getiriyor. Bu, kimyasal insektisitler ile karşılaştırıldığında granülovirüsün daha yavaş bir etki sağladığı anlamına geliyor. Aynı şekilde, güvenin biyolojik döngüsü ve ekolojik koşulların daha ayrıntılı gözlenmesi gereken bir uzmanlığa ihtiyaç duyuyor. Öte yandan bakülovirüsün çok ciddi avantajları da bulunuyor. Bunların en önemlisi insanlara, omurgalı hayvanlara ve çevreye zarar potansiyelinin olmaması. Ayrıca her virüsün sınırlı sayıda böcek türüne yöneliyor. Bu da patates güvesine karşı mücadele yürütürken, polinatörler gibi yararlı böceklerin, dolayısıyla da ekosistemin korunabilmesi anlamına geliyor.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.