tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.01.2016

Cipsin sırrı doğru tohumda gizli

Cipsin sırrı doğru tohumda gizli

PepsiCo Agro Teknik Müdür Hakan Sarı: “Türkiye’nin patates üretimi cips sektörünün gelişimi için büyük avantaj sağlıyor. Çünkü cipsin sırrı doğru tohumda gizli.”

Aile veya arkadaş ortamında kurulan atıştırmalık sofraların vazgeçilmezi haline gelen cipsin tüketimi arttıkça pazarı da hızla genişliyor. Türkiye’nin cips pazarı 2012’de bütün beklentileri yıkarak yüzde 300 üzeri bir artış yaşadı. Bu artış bugün de devam ediyor. Türkiye’nin patates üretiminin cips sektörünün gelişimi için büyük avantaj sağladığını söyleyen PepsiCo Agro Teknik Müdür Hakan Sarı, “Cipsin sırrı doğru tohumda gizli” diyor.

Türkiye’de cipslik patatesler nerelerden tedarik ediliyor?

En doğru tohumu kullanmak için tohumumuzu kendimiz üretiyor ve üreticilere teslim ediyoruz. Bunun için aralık ve ocak ayında Hatay-Adana bölgesinde, şubat ve mart aylarında ise Manisa-İzmir bölgesine ekim yaptırıyoruz. Mart ayının sonuna doğru Güneydoğu Anadolu bölgesindeki üretim alanlarımızda, mart sonu ve nisan başında da Amasya, Tokat, Çorum ve Kuzey Anadolu’da olan mikroklima alanda Samsun’a kadar uzanan bir bölgede ekim yapıyoruz. Nisan ayından sonra İç Anadolu’da Kayseri ve Sivas gibi illerde de ekim yaptığımız alanlar var. Böylece Türkiye’nin 21 ilinden patates alıyoruz.

Cipslik patatesin özellikleri nedir?

Cips her patatesten üretilemiyor. İçindeki kuru madde oranları farklı oluyor. Cipslik patates kızartıldığında kusur verme oranı çok düşüktür ve kuru madde oranı fazla olduğu için kesilirken daha sert olur ve kıtır kıtır bir ses verir. Yemek yapmaya kalkıştığınızda ise pişirme süresi çok uzundur, hatta pişirilemeyebilir. Ancak çok güzel kızartılır. Biz de kızartmaya girdiği zaman hiç kusur oluşturmamasını istiyoruz. Normal şartlarda 3,5 kg patatesten 1 kg cips elde edilebiliyor, ama biz yeni çeşitler sayesinde 3,3 kg patatesten 1 kg cips elde edebiliyoruz.

Türkiye’de patates tarımı dalgalı bir seyri var. Türkiye’nin patates tarımı politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Fiyatın yükselmesi ve düşmesindeki sebeplerden en önemlisi merkezi planlamanın yapılamıyor oluşu. Uygulanması gereken; patatesin yetişmeye en uygun olduğu alanı belirleyip, orada desteklenmesini fazlalaştırmak. Sonra da oradaki üretimi çok sıkı kontrol altında tutmak. Patates yumrulu bir bitki olduğu için çok besin ve su tüketen bir bitki. Bunu göz önünde tutarak düzenli ve rotasyonuna uygun bir şekilde her 3 yılda bir patates üretilebilir.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.