E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Ocak sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
19.2.2013 12:24:13
ABD Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar, pek çok yaygın transgenetik mısır çeşidinin konvansiyonel çeşitlere göre verim ve üretim riskleri açısından avantaj sağladığını ortaya koyuyor. Sonuçları Şubat ayında yayınlanan araştırmaya göre; GD ürünleriyle ilgili yaygın bir kanıyı da tersine çeviriyor. Buna göre; GD ürünler, koşulların ortalama ya da üzeri olan yıllarda verimi artırmaktan ziyade, stresli koşulların yaşandığı yıllarda kayıpları azaltarak fayda sağlıyor.
Agronomist Joe Lauer’in yönettiği Wisconsin Mısır Hibrit Performans Deneyleri projesi kapsamında, 20 yıl boyunca her yıl yaklaşık 500 farklı hibrit mısır çeşidi farklı bölgelerde denemeye tabi tutuldu. Böylece objektif bir karşılaştırma yapabilmek amaçlanıyordu. 1996 yılında GD ürünlerin kullanıma sunulmasıyla birlikte bu çeşitler de deneme ekimlerine eklenmeye başladı. Sonuçlara göre, GM hibrit mısır çeşitlerinin önemli bir kısmı verimde artış sağlarken küçük bir bölümünde üretim düşüşü gözlendi. Tablonun olumlu ucunda ise Avrupa mısır kurdu isimli zararlıya karşı koruma sağlayan Bt mısırlar bulunuyor.
Başarı sağlayan GD mısır çeşitlerinin düşük değişkenlik özellikleri göstererek üretim risklerini azalttığını söyleyen Lauer, “Bu yüzden başarılı GD ürünlerini tercih etmek az risk almak anlamına geliyor. Bu çeşitlerin hasadı yıldan yıla aşırı değişkenlik göstermiyor ve düşüş zamanları da daha ılımlı geçiyor” diyor.
Yorumunuz Gönderildi
Yorum Yap
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!
Antioksidan özelikleriyle bilim insanlarının dikkatini çeken aronya, siyaha çalan kopkoyu mor rengini de bu yönüne borçlu. Meyve kısa bir süre önce adapte olduğu Türkiye topraklarında da üretimini hızla arttırıyor.
Zirai mücadelede kullanılan araçlara ilişkin yeni yönetmelik taslağı, insansız hava araçları ve drone’ların bitki koruma uygulamalarında kullanımını düzenliyor.
Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.
Yıllar önce bir “şaka” ile başlayan, ardından bir gizem bulutuna dönüşen ekin daireleri, bugün ise sanatçıları, üreticileri, girişimcileri ve tarıma ya da görsel sanatlara meraklı pek çok insanı bir araya getiren bir kültür öğesi olarak arazileri süslemeye devam ediyor.
Yeni yılın ilk sayısını okurlarıyla buluşturan Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera, bu ayki Kapak Konusu sayfalarında tüm yönleriyle toprak analizini inceliyor.