E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Aralık sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
Avrupa Birliği ülkeleri, ormansızlaştırmayla bağlantılı ürünlerin ithalatını yasaklayacak yeni bir yasa konusunda anlaşmaya vardı. Ürünlerini AB'ye satan şirketler, ürünlerin orman alanlarına zarar vermediğini kanıtlamak zorunda kalacak ya da para cezasıyla karşı karşıya kalacak.
paylaş
Bilim insanları, biyo mühendislik araştırmaları sonucunda bitkilerin meyve ve çekirdeklerindeki yağ oranını artırmaya yarayacak bir protein geliştirdi. Küresel tarım ve gıda üretiminde büyük sıçrama yaratacak keşfin uygulanması halinde yağ veriminde yüzde 18’e yakın bir artış bekleniyor.
FAO, 2050 yılına kadar artan dünya nüfusuna bağlı olarak yüzde 60 daha fazla gıda üretilmesi gerekeceği tahmininde bulunuyor. Bundan hareketle bilim insanları, dayanıklı ve mevcut koşullara uyum sağlayabilen mahsul çeşidi arayışına girdi.
Tahıl Koridoru hakkında açıklamalar yapan Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, tahıl sevkiyatının devam edeceğini belirtti.
FAO’nun raporuna göre artan üretim maliyetleri ve tedarik zincirlerinde yaşanan bozulmalar gıda ithalat faturasını rekor seviyelere ulaştırıyor. 2 trilyon dolara ulaşan ithalat faturası yoksul ülkelerde gıda güvenliğini tehdit ediyor.
Tohum endüstrisi küresel çapta sorun yaratan domates kahverengi buruşukluk meyve virüsünün (ToBRFV) etkilerini azaltmak amacıyla bir araya geldi.
ABD’de devam eden aşırı kurak koşullar üretimi giderek zorlaştırırken, Fiona ve Ian kasırgalarıyla birlikte tarımsal ürünlerdeki tahribat ciddi boyutlara ulaştı. Bu durumun ülke ve dünya genelinde gıda sevkiyatını aksatacağı düşünülüyor.
Tahıl Koridoru Anlaşması Rusya Savunma Bakanlığı tarafından askıya alındı, buğday fiyatları artışa geçti.
Küresel iklim değişikliği, tarımsal üretimde verimliliği azaltıyor ve toprak bozulmasının en büyük etkenlerden biri haline geliyor. Toprağı iyileştirmeyi hedefleyen SaveSoil isimli küresel kampanya ise ses getiriyor.
Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışmalar yürüten bitki bilimcileri çilek üretiminde ciddi kayıplara neden olan Fusarium solgunluğu hastalığına karşı dirençli gen keşfetti.
Aşırı sıcaklık ve yağış eksikliği, İspanya'nın doğal su rezervlerinin seviyelerinde çarpıcı bir düşüşe yol açıyor. İspanya'nın zeytinyağı üreticileri, yaşanan kuraklıktan büyük hasar görürken bunun şimdiye kadar yaşanan en kötü kuraklık olduğu belirtiliyor.
İklim krizinin etkileri daha keskin hale geldikçe, dünyanın dört bir yanındaki üreticiler, eski mahsulleri yeniden keşfediyor. Aynı zamanda kuraklık veya salgın hastalıklar karşısında daha dayanıklı olabilecek yeni genotipler geliştiriliyor.
Tarımda iş gücü sıkıntısına çözüm olarak geliştirilen akıllı robotlar, meyvelere zarar vermeden ve üreticilere kolaylık sağlayarak gıda israfını önlemeyi hedefliyor. Ayrıca robotların her hasat döneminde heba olan 30 milyar doları da kurtarabileceği düşünülüyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin yaptığı açıklamada, Afrika ülkelerinden tarım ve gıda ürünleri ithalatının Çin ve Afrika halkına somut faydalar sağlayacağını bildirdi.
Fransa, rekor düzeye ulaşan kuraklığın etkisini azaltmak için kriz ekibi kurdu. Alınan önlemlerle bu yazın dördüncü sıcak hava dalgasına hazırlanılıyor.
Ukrayna savaşının gübre kıtlığına yol açması ve fiyatların yükselmesi kimyasal gübrelerin yerine yeni alternatiflerin ortaya çıkmasına neden oldu. Öyle ki son zamanlarda idrarın gübre olarak kullanılması daha fazla ilgi görmeye başladı.
Tahıl taşıyan ilk gemi, Rusya ile anlaşma kapsamında Ukrayna limanından ayrıldı. 2 Ağustos’ta geminin İstanbul’da olması bekleniyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliği, nüfus artışı, kuraklık gibi sorunlar, dirençli buğday ve arpa çeşitlerine ihtiyaç doğuruyor. Hollandalı bilim insanları “Daha sıcak bir dünyada herkese yetecek besini nasıl sağlarız?” sorusuna yanıt arıyor.
Çin’de emlak şirketleri ellerinde kalan konutları satmak için ilginç yöntemler deniyor. Bir emlak şirketinin karpuz karşılığında ev satışı yapması en dikkat çeken yöntemler arasında.
Hollanda’da farklı kentlerdeki üreticilerin hükümetin tarım ve çevre politikaları protestosu devam ediyor.
Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı, yaptığı açıklama ile ülkenin tarım arazilerini korumak için yeni bir adım daha atarak Tarım Arazisi Koruma Yasası hazırlığını hızlandıracaklarını bildirdi.
Ukrayna Tahıl Birliği (UGA) Başkanı Mykola Gorbachov, Londra’da gerçekleştirilen Uluslararası Tahıl Konseyi Konferansı’nda yaptığı açıklamada Rusya, Türkiye ile bir anlaşma imzalasa da hiçbir şirketin tahılını yüklemeyeceğini vurguladı.
Birleşik Krallık, sürdürülebilir küresel tarım ve gıda için Hollanda ile yakın temaslar kurmaya başladı. Bu iş birliğiyle tarım teknolojilerinde yeni fırsatlar hedeflenirken, Birleşik Krallık Tarım Teknolojisi Merkezleri ile Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi’nin (WUR) arasındaki ortaklığı
Para politikası sıkılaşmasının ekonomik büyümeyi yavaşlatacağına dair endişeler nedeniyle emtia piyasası geçen hafta girdiği toparlanma eğilimine ara verdi. Tarım emtialarına da düşüş eğilimi hâkim oldu.
Sunuş Dünyanın gündemi gıda krizi
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!