tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

3.08.2022

Gübre kıtlığına alternatif çözüm

Gübre kıtlığına alternatif çözüm

Ukrayna savaşının gübre kıtlığına yol açması ve fiyatların yükselmesi kimyasal gübrelerin yerine yeni alternatiflerin ortaya çıkmasına neden oldu. Öyle ki son zamanlarda idrarın gübre olarak kullanılması daha fazla ilgi görmeye başladı.

Fransa'daki OCAPI araştırma programında çalışmalar yürüten araştırmacılar, insan idrarının kimyasal gübrelere değerli bir alternatif olabileceğini söylüyor. Mevcut mahsul gübrelerinden daha etkili ve daha az kirletici olabileceğini düşünüyorlar. OCAPI'ye göre idrardaki besinler kaynağında ayrılarak tarımda kullanılabiliyor. İdrar ayrıldıktan sonra, nitrojeni stabilize etmek, hacmi azaltmak, kirletici maddeleri tedavi etmek veya besinleri çıkarmak için farklı tedaviler uygulanabiliyor. Bu amaçla idrar toplayan birkaç girişim var.

İdrarı çekiçle toz hâline getiriyorlar

Vermont'taki The Rich Earth Enstitüsü, yıllardır idrarın geri dönüşümünü savunuyor. Enstitü, saman tarlalarına arındırılmış idrar uyguluyor ve mahsul verimini ölçüyor. Araştırması, seyreltilmiş idrar, seyreltilmemiş idrar, sentetik gübre ile gübrelenmiş saman verimlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını gösteriyor. Araştırmacılar, idrar çok fazla su içerdiğinden, taşınması ve depolanması pahalı olabileceğini, tarım arazilerine uygulanmasının zor olabileceğini kabul ediyor. Enstitü, bu zorluklara karşı koymak adına yenilikçi yöntemlerin yanı sıra konsantre bir gübre ürünü üretmek için deneyler yapıyor.

İsveç'te bir ada olan Gotland'daki araştırmacılar, susuz pisuvarlardan ve özel tuvaletlerden idrar topluyor. Uppsala'daki İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesi (SLU) ekibi, idrarı çekiçle toz hâline getirebildikleri beton benzeri parçaları kurutuyor ve standart tarım ekipmanlarına uyan gübre peletlerine bastırıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.