E-BÜLTEN HAKKIMIZDA KÜNYE ABONELİK
REKLAM İLETİŞİM İÇİNDEKİLER
tarlasera’nın Ekim sayısı, ilgi ve kazanç alanı tarım olan herkes için bambaşka bir dergi deneyimi sunuyor. İçeriğe göz gezdirin.
Aylık Tarım ve Kültür Dergisi tarlasera’ya abone olmak çok kolay! tarlasera’nın düzenli takipçisi olmak için tıklayın.
Sayfalarını keyifle çevirip bir çırpıda okuyacağınız tarlasera’nın son sayısı bir tıkla ayağınıza gelsin!
Atiye dizisiyle birlikte geniş kitlelerin ilgisine neden olan Göbeklitepe’de yer alan 10 bin yıllık kalıntılar, insanlık tarihine ve tarıma bakış açımızı kökten değiştirecek nitelikte.
paylaş
“Ağaç domatesi” olarak da bilinen tamarillo, kendine has görüntüsü ve tadıyla artık yalnızca özel bir tüketici kitlesine değil geniş bir pazara hitap ediyor.
Kazdağları’ndaki "su ve vicdan nöbeti", ziraat mühendislerinin atama çağrıları, ıspanakta “zehirli ot” paniği, Tarım Şurası… İşte 2019’un ikinci yarısında tarıma dair yaşananlar.
Sebzede fiyat krizi, tanzim satışlar, yerel seçimlere taşınan tarım tartışmaları, kenevir açılımı, tarımda milli birlik projesi… Tarımın yılın ilk yarısındaki sıcak gündemini tarlasera.com derledi.
Sebzecilikte işgücü ve zaman tasarrufunun adresi haline gelen fide dikim makineleri Türkiye’de de tarım arazilerini arşınlamaya başladı.
Türkiye’de uzun yıllardır sınırlı oranda yetiştirilen pikan cevizi hem popülerliğini hem de üretim alanlarını arttırmaya başladı.
Türkiye’de turşu ile özdeş olan dikenli hıyar yurtdışında taze olarak da talep görüyor. Türkiye’den ihraç edilen dikenli hıyar ise kalite olarak rakiplerinin hep bir adım önünde.
Son yıllarda üretimi artsa da enginar hala Türkiye’nin ithalat listesindeki sebzeler arasında. İhracat miktarı geçen yıl ithalatın önüne geçse de, henüz iç pazardaki fiyat dengesi tutturabilmiş değil.
30 Ağustos resepsiyonunda boy gösteren ejder meyvesini artık pek çok kişi yakından tanıyor. Aslında Türkiye’de 10 yıldır üretimi yapılan meyve, artan popülaritesini pek çok açıdan hak ediyor.
Sigara piyasasında üst üste yaşanan zamlar gözleri yeniden yerli tütün üretimine çevirdi. Ancak eski günlere dönmek isteyen üreticilerin önünde birden fazla engel var.
1990 yılından bu yana hazırlanan altıncı kalkınma planı bu hafta uygulamaya girdi. 5’er yıllık bu planlar Türkiye tarımının yıllar içindeki değişimi sergiliyor.
Dün 11.’si kabul edilen kalkınma planları Türkiye tarımının son 55 yıldaki seyrine dair pek çok ipucu veriyor. tarlasera.com 1963’ten bu yana uygulanan planlarda tarımın izini sürüyor.
Bugünleri pek hareketli geçiren lisanslı ürün depolarının sayısı Edirne’de faaliyete geçen yeni tesisle birlikte artmaya devam etse de, lisanslı depoculuk sisteminin oturması için halen uzun bir yol var.
Geniş tarla alanları için tercih edilen pivot sulama, arazi toplulaştırma süreciyle birlikte hızla yaygınlaşmaya başladı. Peki pivot sulamanın üreticiler için avantajları neler?
Topraktaki azot kaybı yalnızca bitki gelişimini değil, dolaylı olarak toprak ve halk sağlığını da olumsuz etkiliyor. Bu durumda devreye azot inhibitörlü gübreler giriyor.
Açıklanan Tarım Milli Birlik Projesi’nde seraların iyileştirilmesi ve Hal Yasası gibi konular da yer alıyor. Peki yeni program, Türkiye tarımının bu iki cephedeki uzun bekleyişine çözüm olabilecek mi?
Yeni Ekonomi Programı açıklandı, bu kapsamdaki Tarımda Milli Birlik Projesi de kutusundan çıktı. Ancak tarıma dair kilit pek çok soru henüz cevabıyla buluşmuş değil.
Kullanım amacına, yaşadığı bölgenin iklim ve toprak şartlarına en uygun mısır tohumu hangisi? Üretici bunun cevabını doğru verirse, sezon sonu aldığı başarı da o kadar tatmin edici oluyor.
Her yıl farklı temalarla kutlanan Dünya Su Günü’nün bu yılki teması “Geride Kimseyi Bırakma. Birleşmiş Milletler bu tema ile suda yaşanan ayrımcılığa ve sürdürülebilir kalkınmaya dikkat çekiyor.
Son dönemi fiyat ve depoculuk tartışmalarıyla geçiren patateste daha önemli ve köklü bir sorun var: Yanlış ve sağlıksız tohum ekimi. Sorunun tek çözümü ise sertifikalı tohum ve daha sıkı denetim.
Örgütlü üretim ülke ekonomisi için hayati önem taşıyor. Ancak son günlerde yaşanan fiyat artışıyla beraber Türkiye, kooperatifçiliğin yeterli seviyeye ulaşamamış olması gerçeğiyle yüzleşiyor.
Tarımsal ürünlerde fiyat artışlarına karşı çözüm olarak sık sık ithalat kartı sunuluyor. Peki ithalat gerçekten etkili bir yöntem mi?
Tarımsal girdi fiyatları en çok tüketiciyi etkiliyor. Peki, tarladan sofraya gelene kadar pek çok el değiştiren sebze-meyvenin serüveni nasıl gelişiyor?
Ağustos ayında kurda yaşanan artışlardan tohumluk, gübre, ilaç ve makine gibi tarımsal girdiler doğrudan etkilendi. Peki yaşanan enflasyonun üreticiye ve üretime maliyeti ne ölçüde?
Sunuş Dünyanın gündemi gıda krizi
Firat Şit firat.sit@tematik.com.tr
Selim Çetiner
Yeşim Aysan
Figen Ceylan
Ramis Dara
İbrahim Benli
Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!