tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

26.6.2019

Liflik kenevir buğdaydan rol çalacak

Liflik kenevir buğdaydan rol çalacak

Uzun yıllar sonra Türkiye’de yeniden üretimi teşvik edilmeye başlayan kenevir ekimi, yüksek ekonomik getirisiyle Uşak’ta tahıl üreticilerinin ilgisini çekiyor.

Türkiye’de geçmiş yıllarda bitkisel üretimin bir parçası olan ancak uzun yıllar yasaklardan dolayı sembolik düzeyde kalan kenevirde dönüşüm hızlı başladı. Bu yılın başlarından itibaren tekstil ve yağ sanayisine yönelik olarak kontrollü kenevir ekiminin desteklenmeye başlaması, ürünü yeniden Türkiye tarımının fotoğraf karesine sokmuş durumda.

Liflik kenevir pazarının gelişmesi için belirlenen pilot bölgelerden birisi de ekime izin verilen illerden Uşak. Uşak Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Uşak Üniversitesi işbirliğiyle ilde ilk kez Selçikler köyünde kenevir üretimi yapılırken, hedef ise dekardan toplam 80-85 kg lif ve 1 ton odun üreterek değer yaratmak.

Yağlık bin, liflik bin 500 TL

Kenevir üretimine üreticilerin de yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Ertan Keleş, üreticilerin kenevirden dekar başına bin 500 bin TL’ye kadar gelir elde edebileceğini söylüyor. Bu, dekarda ortalama 300-400 TL kâr sağlayan buğday ve arpaya göre yaklaşık 3 kat daha fazla kazanç anlamına geliyor. Yağlık ve liflik olarak ikiye ayrılan kenevir pazarında yağlık ürünlerin dekar başı geliri ise bin TL civarında.

Yağışlı bölgede kolay ve verimli yetişiyor

Suyu seven bir bitki olan kenevirin yıl içinde yoğun yağış alan Uşak bölgesine kolayca adapte olduğunu söyleyen Keleş, “Ürünün kârlılığı oldukça yüksek, bu nedenle kısa sürede yaygınlaşacağını düşünüyoruz” derken, üzerinde çalışılan yerli kenevir tohumlarının oyuna dahil olmasıyla üretimin istenilen düzeye çıkacağını söylüyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.