tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.9.2014 09:00:08

Ejderha meyvesi ilk kez Türkiye’de

Anavatanı Vietnam olan ve Türkiye’de ejderha meyvesi olarak bilinen pitaya, Türkiye’de ilk defa Mersin’de üretildi. 26 yıldır Mersin’de tropikal meyve yetiştiren Mehmet Tanrıverdi, deneme ekimini ilk olarak 12 yıl önce yaptığı pitaya meyvesinin tohumu ve dal üretimini gerçekleştirmek için 4 yıldır uğraştığını belirterek, bu süre sonunda pitaya meyvesinden 10 çeşit üretmeyi başardığını söyledi. Pitaya’nın çiçek açtıktan 30-50 gün sonra meyve verdiğini belirten Tanrıverdi, “Meyvelerinin ağırlığı 150 ile 600 gr arasında değişiyor. Şarap, dondurma ve gıda boyası olarak kullanılabilen pitaya yalnızca büyük market ve manavların raflarında bulunabilir ve tanesi 35-40 TL’ye satılıyor” dedi. Pitaya üretimini 1,5 dönümlük açık arazide gerçekleştirdiğini söyleyen Tanrıverdi, Pitaya’nın ilk hasadında 7 bin 270 TL, ikinci hasadında 78 bin TL, üçüncü hasadında ise 157 bin 180 TL net kâr elde ettiğini belirtti. Pitaya’nın diğer tropikal meyvelerden çok daha avantajlı olduğunu kaydeden Tanrıverdi sözlerini şöyle sürdürdü: "Meyvenin yetiştirilmesi ile ilgili Mersin’de üç ayrı bölgede çalışmamız oldu ve başarılı olduk. Biz artık bu meyveyi Mersin markası yapacağız ve dünyaya açılacağız. Şu an meyveyi açık alanda üretiyoruz. Meyvenin örtü altındaki üretimi daha başarılı oldu. Bu bitki su istemiyor. Fazla yağmurdan zarar görüyor. Eksi 2 dereceden sonra hasar görüyor. Mersin ve çevresinde bu dereceyi basit önlemlerle örtü altında önleyebiliriz. Hastalığı hiç yok. Zirai mücadeleye gerek olmuyor. Gübre istemiyor. Bu yönden büyük avantaj sağlıyor.” Pitayanın Avrupa’da en çok tercih edilen tropikal meyve olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, pitaya üretimini arttırarak ihracat yapmayı planladıklarını söyledi. Avrupa’da çok pahalı bir meyve. Ancak burada fidan üretiminde sıkıntı yaşamıyoruz. Memleketimize büyük imkanlar sağlayacak. Meyvenin yan üretim sanayileri de kurulacak. Yani meyve suyu ve dondurma sanayinde kullanacağız ve iddialıyız. İlk amacımız bu meyvenin mümkün olduğunca çabuk yayılması” diyen Tanrıverdi, devletin de desteği ile bir an önce ihracatının başlamasını istediklerini belirtti. Yenişehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İlhan Kartal ise, “Akdeniz sahil bandında ve öncelikle Mersin’de yetiştirilecek alternatif bir ürün olacağı kanaatindeyiz. Bölgemizdeki arazilerin küçük yapıda olması, küçük yapılı arazilerde de bu bitkinin değerlendirilebileceği ve oradaki ekimden de iyi bir gelir getirebileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.