tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

12.5.2014 07:10:41

Tuta absoluta geri döndü!

Türkiye’de ilk defa 2009 yılında Antalya’da rastlanan domates zararlısı Tuta absoluta yeniden ortaya çıktı. Daha önce tarlasera tarafından birçok kez haberi yapılan Tuta absoluta, özellikle domates üreticilerinin korkulu rüyası. Kimyasal yöntemlerle başa çıkılamayan zararlıyı kontrol altına almak için feromon tuzağı, erkek kelebeklerin avı gibi biyolojik yöntemler uygulanacak. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır konuyla ilgili açıklama yaparak, üreticinin en önemli sorunu haline gelen Tuta absoluta'nın sıcak havada çok daha hızlı ürediğini söyledi. Zararlının artık Türkiye’ye yerleşmiş durumda olduğunu ve tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün olamayacağını belirten Akdeniz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Fatih Dağlı, “Mücadele önlemlerinin alınması lazım. Zaman zaman ihracatta sıkıntılar yaşanıyor. Karantina kanunu gereği bizim tutalı ürün göndermememiz ve almamamız gerekiyor” dedi. Zirai Karantina Müdürlüğü’nden İnspektör Necdet Kandemir ise, bu yıl domateste tutanın hiç kaybolmadığını belirterek, “Kış mevsiminin ılıman geçmesi Tuta absoluta'nın seviyesini azaltmadı. İhracat için yapılan kontrollerde her gün tutalı ürün bulduk. Bu durumda ihracata izin vermiyoruz. Tuta Rusya ve hemen hemen tüm ülkelerin karantina listesinde” dedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden Bitki Koruma Şube Müdürü Mehmet Şen, “Havaların ısınmasıyla birlikte kelebek çıkışlarını takip ediyoruz. Bu kelebeklerin domates üzerine yumurta bırakmadan neler yapılması gerektiği yönünde üretici eğilimleri sürüyor. Dünyada bu zararlıya karşı mücadele var ama kimse yok edemiyor” dedi. Tek başına kimyasal ilaçla mücadelenin yeterli olmadığı ve son çare olarak önerildiğinin altını çizen Şen, entegre mücadelenin sürmesi gerektiğini, aksi takdirde yarının çok geç olabileceğini belirtti. Benzer haberler: http://www.tarlasera.com/tutaya-biyolojik-mudahale/ http://www.tarlasera.com/domateste-tuta-kelebegiyle-mucadele/

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.