tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.4.2014 07:44:19

Gübre fiyatları makul olmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yazılı açıklama yaparak, bitkiden bol ürün alabilmek için toprak tahlili yapılarak eksik besin maddelerinin verilmesi gerektiğini söyledi. Gübrenin bitkisel üretimde yüzde 40’lara varan üretim artırıcı etkisi olduğunu hatırlatan Bayraktar, gübre fiyatlarının makul seviyede olması gerektiğini söyledi. Son 10 yılda buğday ekim alanının yaklaşık yüzde 15 azalmasına karşın üretimin yüzde 16 arttığını vurgulayan Bayraktar, bu artışta üretimdeki sertifikalı tohum ve gübrelemenin etkili olduğunu söyledi: “Toprakta eksik olan besin maddeleri gübreyle sağlanır. Ülkemizde bitkisel üretimdeki verim ve üretim miktarlarındaki düşüklüğün en önemli sebeplerinden birisi de fiyatların yüksek olması nedeniyle yeterli miktarda gübre kullanılmayışıdır. Gübrenin bitkisel üretimde ortalama yüzde 40’lara varan üretimi artırıcı etkisi olduğu dikkate alındığında yetersiz gübre kullanımından kaynaklanan üretim kaybının da önem arz ettiği anlaşılmaktadır.” Gübre fiyatlarının makul seviyede olması gerektiğine değinen Bayraktar şunları söyledi: “Gübre fiyatları yüksek olmakla birlikte 2009’dan bu yana fiyat artışının makul bir seviyede seyretmesi, devletçe verilen toprak tahlil destekleri ve bitki besleme konusunda üreticinin bilinçlenmesi nedeniyle, gübre kullanımı artıyor. Gübre tüketimi 2009-2013 döneminde yüzde 40,4 artarak 4,13 milyon tondan 5,8 milyon tona çıktı. Gübre fiyatları makul olmalı. Fiyat yükselirse üretici gübre kullanımından kaçınıyor, bu da hem üreticimizin birim alandan daha az ürün almasına ve gelir kaybı yaşamasına neden oluyor hem de ülke tarım ve ekonomisi kaybediyor.” Bayraktar, gübreleme yaparken işin uzmanları olan ziraat mühendislerinden yardım alınmasını tavsiye etti.

Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.