tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

22.10.2012 11:02:56

Domateste sezonu hastalık açtı

Yerli halkın yüzde 80'inin domates tarımı ile uğraştığı Antalya-Kaş'ta yeni sezon sıkıntılı başladı. Bölgede toplam 8 bin dekara yakın örtü altı arazinin "bakteriyel solgunluk" adı verilen hastalıktan etkilendiği ve bu arazilerde önemli ölçüde kayıp yaşandığı belirtiliyor.

Kaş ilçesinin Kınık, Yeşilköy ve Ova beldelerinin yanı sıra komşu ilçe olan Muğla-Fethiye'ye bağlı Kumluova ve Karadere beldelerinde de domates ekinlerinin de yaklaşık 4'te 1'inin bakteriyel solgunluk problemiyle karşı karşıya. Hastalığın, yalnızca bulaşık domatesleri değil, onların yerine ekilecek olan ürünleri ve problemin görüldüğü serayı da olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Hastalıktan korunmanın da kurtulmanın da aynı yoldan geçtiğini belirten domates üreticisi ve ziraat mühendisi Ramazan Baskak, tek çözümün dezenfeksiyon kurallarına uymak olduğunu söylüyor:."Fidelerde bu yıl görülen bakteriyel solgunluk hastalığının sebebi; fide üretimi yapan firmaların üretim esnasında yeteri kadar dezenfekte kurallarına uymamaları ve kalitesiz aşılı fide üretimi" diyen Baskak, alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor: "Hastalığın varlığı anlaşıldıktan itibaren fidanlar sökülüp, dikim alanlarının dışında bir yerde imha edilmesi gerekiyor. Çünkü mikrobun toprağa bulaşıp yeni dikilen fidanlara bulaşma olasılığı çok yüksek. Ayrıca, yeni fidanlar dikilmeden önce dikim alanındaki toprağın da dezenfekte edilmesi ve seradan seraya geçerken dikkatli olunması lazım."

Baskak, aşılı fideye yönelmek zorunda kalan üreticilerin önemli ölçüde mali kayba yol açan bu tip sorunlara karşı, sağlam yapılı fidelere yatırımda bulunması, bunun için de iyi bir ön araştırma yapması gerektiğinin altını çiziyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.