tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

31.01.2023

Deniz suyuna dayanıklı çeşitler araştırılıyor

Deniz suyuna dayanıklı çeşitler araştırılıyor

Sheffield Üniversitesi'nin araştırmasına göre çeltiğin genetiğinde bulunan stoma sayısını azaltmak ürünleri tuzlu suya karşı daha toleranslı hâle getiriyor. Böylelikle dünyanın bazı bölgelerinde artan deniz suyu seviyesi karşısında çeltik tarlalarının zarar görmemesi hedefleniyor. 

Dünya nüfusunun yaklaşık yarıdan fazlasının besin kaynağı olan çeltik, gıda zincirinin en önemli halkası olarak kabul ediliyor. Açıklanan verilere göre 2021-2022 sezonunda dünyada yaklaşık 762 milyon ton çeltik üretildiği biliniyor. Çin 212 milyon tonla ilk sırada, Hindistan ise 184 milyon tonla ikinci sırada bulunuyor. Aynı zamanda yine veriler incelendiğinde 2021-2022 sezonunda küresel çeltik arzı yüzde 2,4 artarak 735,4 milyon tona ulaşmış durumda. Hâl böyle olunca iklim krizi ve hastalık direncinin çeltik üretimini etkilememesi adına ıslah çalışmalarının ardı arkası kesilmiyor.

Bu noktada çalışmalar yürüten Sheffield Üniversitesi milyarlarca kişiyi besleyebilecek çeltik çeşitleri üzerine projeler hazırlıyor. Yapılan çalışmalarla çeltik üretiminin daha ileriye taşınması amaçlanıyor.  

celtik-tarla-2.jpg

İklim değişikliğinin etkisi en aza indiriliyor

İklim değişikliğinin bir sonucu olarak deniz seviyeleri yükseldikçe, dünya çapında giderek daha fazla yer deniz suyuyla mücadele ediyor. Çünkü denizden gelen tuzlu su iç kesimlere doğru akıyor ve artan tuzlulukla baş edemeyen çeltik tarlalarını yok ediyor. Yaptıkları ıslah çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Sheffield Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, daha iyi tuz toleransına sahip çeltik çeşitleri geliştiriyor. Bununla birlikte, Sheffield Üniversitesi Sürdürülebilir Gıda Enstitüsü tarafından elde edilen bulgular, bitkide stoma sayısını azaltarak tuza daha dayanıklı hâle getirildiğini ortaya koyuyor. Bu sayede iklim krizinin etkisinin en aza indirilmesi planlanıyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.