tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

2.11.2022

Biyolojik mücadele destekleri belirlendi

Biyolojik mücadele destekleri belirlendi

Örtü altı ve açık alanda biyolojik ve biyoteknik mücadele uygulayan üreticilere verilecek destekler belirlendi. Üreticilerin destekleri alabilmesi için birçok şartı yerine getirmesi gerekiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretimde Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Destekleme miktarlarını belirledi. Uygulama Tebliği 2 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 2023 yılında uygulanacak tohum desteğine dayandırılarak hazırlanan tebliğde, bitkisel üretimde kimyasal mücadele yerine alternatif mücadele teknikleri uygulayan, kimyasal ilaç kullanımını azaltan, insan sağlığı ve doğal dengenin korunması için biyolojik ve biyoteknik mücadele yapan üreticilere destek verileceği belirtildi.

biyolojik-mucadele-1.jpg

Biyolojik ve biyoteknik destek miktarları

Tebliğde örtü altında ve açık alanda bitkisel üretimde, destekleme kapsamına alınan ürünler ve ödeme miktarları da yer aldı. Buna göre, örtü altı üretimde destek tutarı dekarda 850 lira, açık alanda dekarda 290 lira olacak. Örtü altı domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak üretiminde biyolojik mücadele için dekar başına 700 lira, biyoteknik mücadelede, feromon ve tuzak kullanan üreticilere 150 lira, yalnızca feromon kullananlara 70 lira destek verilecek.

Turunçgilde, biyolojik mücadele için dekar başına 140 lira, biyoteknik mücadelede feromon ve tuzak kullanımı için 150 lira, yalnızca feromon kullanımı için 60 lira destek ödenecek. Açıkta domates üretiminde biyoteknik mücadele kapsamında dekar başına feromon ve tuzak kullanımında 70 lira, yalnızca feromon kullanımında 45 lira ödeme yapılacak. Narda, biyolojik mücadelede dekar başına 140 lira, biyoteknik mücadelede ise 150 lira ödenecek. Ayrıca elma, bağ, kayısı, ayva ve armutta biyoteknik mücadele için destek tutarı 135 lira, zeytinde 60 lira, şeftali ve nektarinde dekar başına 150 lira olarak belirlendi.

biyolojik-mucadele.jpg

Destek için birçok şart bulunuyor

Destekleme ödemesi alınabilmesi için örtü altı üretim yerinin Örtüaltı Kayıt Sistemi’nde (ÖKS), açık alanda üretim yerinin Çifti Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) kayıtlı olma şartı getirildi. Biyoteknik mücadelede kullandığı bitki koruma ürünlerine ait faturaya sahip olması, Üretici Kayıt Defteri (ÜKD) tutması ve onaylanmış başvuru belgeleri ile birlikte ibraz etmesi, bitki koruma faaliyetlerini zirai mücadele teknik talimatlarına ve entegre mücadele prensiplerine göre yapmış olması gerekiyor. Seralarında örtü altında faydalı böcek kullanan üreticilerin giriş ve yan havalandırma açıklıklarını tül ile kapatması, zeytin üreticilerinin zeytin sineğine karşı biyoteknik mücadelede ruhsatlı olan feromon + tuzak desteğinden yararlanabilmeleri için bireysel olarak en az 40 dekar zeytinlik alanda biyoteknik mücadele yaptığını beyan etmesi, örtü altı bitkisel üretimde domates güvesine karşı mücadelede dekar başına 2-4 adet, açıkta domates yetiştiriciliğinde ise dekar başına 4-6 adet feromon kullanılmış olması, gerekli belgelerle birlikte il/ilçe müdürlüğüne başvurması gerekiyor. 2022 yılı uygulamaları için başvurular kayısı, ayva, armut, elma, bağ, açıkta domates, zeytin, nar, şeftali ve nektarinde 18 Kasım 2022, örtü altı için ise 31 Aralık 2022 mesai bitimine kadar yapılabilecek. 2023 yılı uygulamaları için başvurular 1 Ocak 2023'den itibaren alınacak.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.