tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

15.08.2022

Fıstığın astarı yüzünden pahalı

Fıstığın astarı yüzünden pahalı

Zirai don sebebiyle önemli bir darbe yiyen fıstık ağaçlarında bu yıl rekoltenin beklenenden düşük olacağı öngörülüyor. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi’nin yaptığı maliyet analizleri ise fıstığın değerinde satılmadığını ortaya koyuyor.

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 3 milyon 818 bin 466 dönüm alanda meyve veren 54 milyon 548 bin 247 fıstık ağacı bulunuyor. Ülkedeki toplam fıstık üretiminin ise 292 bin ton olduğu biliniyor. Şanlıurfa’da toplam 29 milyon 335 bin 268 adet fıstık ağacı bulunurken, üretimin 124 bin 534 ton olduğu görülüyor. Şanlıurfa, yıllara göre değişmekle birlikte Türkiye fıstık üretimini yüzde 40-50 arasında karşılayarak ilk sırada yer alıyor.

2022 yılının nisan ayında oluşan don zararından dolayı Şanlıurfa’da bu yıl fıstık rekoltesinin düşük olacağı öngörülüyor. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi’nin yaptığı maliyet analiz hesaplamalarına göre 1 kg fıstığın üreticiye maliyetinin yüzde 20 üretici kârı eklendiğinde 133,29 lira olması gerektiği belirtildi. Bu maliyet hesaplanmasına üreticinin TARSİM poliçe ücreti ve fıstığa yapmış olduğu 15 yıllık bakım masraflarının eklenmediği iletildi.

A. MELİK.jpg

1 kg kabuksuz fıstık piyasada 135 lira

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, maliyetlerin yüksek olmasıyla birlikte fıstıktan başka gelir kaynağı bulunmayan ve periyodisite nedeniyle ancak iki yılda bir ürün alabilen fıstık üreticilerinin zor günler yaşadığına dikkat çekti. Açıklamalarının devamında Melik, tek yılda üretilen çekirdeğin kilosunun bile ortalama 120 liraya satıldığı bir dönemde 15 yılda ürün alınmadan bakım yapılan 1 kg kabuksuz fıstığın piyasada yaklaşık 135 liraya fiyat bulduğunu belirtti. Çözüm önerisi olarak, TMO’nun fıstık için de taban fiyat açıklaması ve alımını yapması gerektiğini söyleyen Melik, “Şanlıurfa’da Fıstık Borsası, ‘Fıstıkta Lisanslı Depoculuk ve Fıstık Araştırma Enstitüsü’ veya ‘Sert Kabuklu Meyveler Enstitüsü’ kurulması ve ürüne prim verilerek desteklenmesi gerekiyor. Ayrıca GAP projesi kapsamında fıstık üretim alanları da tarımsal sulama kapsamı içerisine alınmalı” diyerek sözlerini noktaladı.

 


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.