tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

29.12.2021

Konteyner tarlalar üretime başladı

 

Konteyner tarlalar üretime başladı.jpeg

Trabzon’da konteyner içinde yetiştirilen bitkiler dünyaya ihraç edilmeye hazırlanıyor. Halihazırda 20’ye yakın ürünün yetiştirildiği bu kabinlerde bitkilerin toprakla teması olmazken, 25 günde hasat edilebiliyor.


Trabzon'un Yomra ilçesinde yatırımcı Elif Çakıroğlu ve ekibi konteyner içinde yetiştirdikleri mini bitkileri dünyaya ihraç etmeye hazırlanıyor. Bitki yetiştirmek için özel olarak hazırlanan bu kabinlerde, toprakla teması olmayan 20’ye yakın bitki üretiliyor. Ayrıca bitkiler çimlendirme döneminden sonra hasada kadar bilgisayarlar üzerinden takip ediliyor. 

Geçmişte ABD’de de denenen “konteyner tarlalar” gıdayı daha kolay üretme fırsatı sağlıyordu. Şimdilerde ise buna benzer bir uygulamanın gelişmiş hali Trabzon’da üretime başladı. Bitkilere özel hazırlanan konteyner ve kabinlerde salatalık, fesleğen, marul, şeker otu, kabak, fasulye maydanoz gibi ürünler yetiştirilebiliyor ve 25 günde hasat edilebiliyor.

Ürün çeşitliliği artacak

Konteyner tarlalar üretime başladı.jpg

İki yıldır Ar-Ge çalışması yürüten ekibin yola çıkış amacı, hazırlanan konteyner bitki fabrikalarında doku kültürüyle fide ve fidan yetiştiriciliği yapmak. Ayrıca sadece üretim değil, ihracat da hedefleniyor. Gelecekte konteyner ve kabin sayısının artmasıyla ürün çeşitliliğinin de artacağına da işaret ediliyor.

İklim değişikliğinin yarattığı kuraklık, yüksek sıcaklık ve orantısız yağışlar sebebiyle tarımsal üretimin zor dönemler geçirdiği aşikâr. İlerleyen dönemlerde buna benzer topraksız tarım sistemlerinin öneminin artması kaçınılmaz bir gerçek.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.