tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

26.11.2021

Kur şokunun ilk kurbanı yine gübre ve pestisitler oldu!

Kur şokunun ilk kurbanı yine gübre ve pestisitler oldu!

Salı günü yaşananlar, halihazırda enflasyon rekorları kıran gübre ve zirai ilaç pazarına bir darbe daha indirdi. Oluşan yeni fiyatlar tarım arazilerine düşük verim, gıda ürünlerine ise ek zamlarla yansıyacak.

Döviz kurunda uzun süredir geçerli olan yükseliş eğilimi Türk lirasının bir gün içinde yüzde 18 değer kaybettiği 24 Kasım itibariyle yeni bir boyuta ulaştı. ABD dolarının 13 TL, Euro’nun ise 15 TL’nin üzerine çıkmasıyla birlikte yaşanan krizin etkileri her zaman olduğu gibi en hızlı şekilde tarımda hissediliyor.

Salı günü yaşanan şokun ilk dalgalarının ithalata, dolayısıyla döviz kuruna dolaysız şekilde bağlı olan bitki besleme ve bitki koruma sektörüne ulaşması birkaç saat bile sürmedi. Dolar ve Euro’nun ulaştığı tarihi rekorun hemen ardından pek çok bölgede gübre ve pestisit satışlarının geçici olarak durdurulduğu haberleri geldi.

Temel gübrelere 2 bin TL zam

Hammadde fiyatlarındaki ani yükselişler nedeniyle üretici firmaların zirai bayilere fiyat verememesi sonucu durma noktasına gelen satışlar 24 Kasım sarsıntısının izini taşıyan yeni fiyatlarla dün itibariyle yeniden kıpırdanmaya başladı. Oluşan yeni fiyat listeleri ise, bu ürünleri satın almakta zaten giderek daha çok zorlanan üreticiler için hiç de iç açıcı görünmüyor.kur-sokunun-ilk-kurbani-yine-gubre-ve-pestisitler oldu1.jpg

Buna göre üre gübresinin 1 tonunda ortalama fiyat 11 bin TL’den 13 bin TL’ye, nitrat (CAN) gübresinde ise 6 bin TL’den 8 bin TL’ye çıktı. Sezon itibariyle şu günlerde tarım alanlarında en çok ihtiyaç duyulan bitki besleme desteği olan DAP gübresinin ton fiyatı da aynı şekilde 2 bin TL’lik bir zamla 11 bin TL’ye yükselmiş durumda.

Salı öncesinde enflasyon yüzde 300’ü geçmişti

2020’in yaz aylarından bu yana geçen 16 ay içinde tam 35 kez zam yapılan gübrede bu yılın başında yüzde 82 düzeyinde olan bir yıllık enflasyon, 24 Kasım’ın hemen öncesinde yüzde 300’ü geçmiş durumdaydı.

Bundan 1 yıl önce üre gübresinde 3 bin ton/TL, DAP gübresinde ise 3,4 bin ton/TL olan fiyatların ulaştığı son nokta ise, bitki beslemeden mahrum kalarak verim düşüklüğü yaşaması kaçınılmaz olan arazilerden başlayarak tüm bir tarımsal tedarik zincirine, doğal olarak da gıda fiyatlarına keskin şekilde yansıyacağa benziyor.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.