Belli durumlarda insan sağlığı için risk oluşturan şeker maddesi yaprakbitleri için ise ölümcül olabiliyor. New York’ta bulunan Cornell ve Boyce Thompson Bitki Araştırma Enstitüsü (BTI), yaptığı çalışmayla zararlı böceklerden korunmak için yaprakbitlerinin bu duyarlılığından faydalanmayı hedefliyor.
“Yaprakbitleri ve benzer diğer böcekler bitkilerden beslenirken, bir yandan da onlara virüs, bakteri ve hastalık nedeni olan diğer mikropları taşırlar” diyen araştırmacı Angela Douglas, “Zararlı kontrolü için acilen yeni stratejiler gerekiyor, çünkü böcekler çok sayıdaki geleneksel insektiside karşı dayanıklılık geliştiriyorlar” şeklinde konuşuyor. Douglas ve diğer bir araştırmacı Georg Jander, genetik müdahaleyle bitkilerin yapısında böceklerin sindirim sistemlerini altüst edecek dozda şeker oluşmasını sağlamayı tasarlıyorlar.
Yöntem, dünya çapında etkili olan patates yaprakbiti, tatlı patates beyazsineği ve patates ağaç bitiyle mücadele amacıyla öncelikle turpgiller ve tütün bitki gruplarında denenecek. Douglas çalışmanın öneminin, bitkide hiçbir yan etki yaratmadan doğrudan böceklerin genlerinin hedef alınabilmesi olduğuna dikkat çekiyor. Douglas, “Eğer başarılı olunursa, kontrol etmenin zorluğuyla bilinen bitki virüsleriyle baş etmede yeni kapılar açacak” şeklinde konuşuyor.
Bir yandan ilaç kalıntısı tarımda hala ciddi bir sorun oluşturuyorken, genetik biliminin zararlılarla mücadele alanında verdiği yeni fikirler eski alışkanlıkların kökten değişime uğratmaya aday görünüyor.