tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

8.3.2019

Tarımda kadınların cesur yürüyüşü

tarimda-kadinlarin-cesur-yuruyusu1.jpg

Başta kimse inanmadı, başarılı olabileceklerini tahmin etmedi, ama Keçiborlu’nun üretici kadınları bir araya gelerek lavanta kokulu bir köy yarattı. tarlasera.com 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bu köyün kahramanlarından biri olan Huriye Tezcan ile konuştu.

Yaklaşık 10 bin yıldır, yani tarımın tarih sahnesine çıktığı günlerden beri, kadınlar bakış açıları, fikirleri ve emekleriyle üretimde önemli rol üstleniyor. Her ülkenin kendi hikayesi farklı olsa da tarımda kadının hikayesi hep aynı. Tarlada, serada, bahçede çalışıyor, ev işlerini yapıyor, çocuklarına bakıyor, emek verdiği her şeyi değer dönüştürüyor.

Tarımda kadınların varlığı, hiç bitmeyen mesaileriyle emeğin alın terine nasıl dönüştüğünün en güzel hikayesi. tarlasera da bu hikayelerden birinin kahramanı olan Lavanta Kokulu Köy Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ortaklarından Huriye Tezcan ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde özel bir röportaj gerçekleştirdi.

Birinci seçilen proje ile başladı

Isparta-Keçiborlu, Türkiye’de lavanta tarımında lokomotif üretici konumunda. Lavanta Kokulu Köy’ün hikayesi ise ilçenin lavanta üreticisi olarak markalaşması, istihdam, göç ve kalkınma problemlerinin çözümüne katkı sunması amacıyla “Gelecek Turizmde” çağrısıyla hazırlanan bir proje ile başlıyor.

Bundan 5 yıl önce Türkiye genelinden gelen başvurular arasında, Ziraat Mühendisi Ali Sağdaş’ın öncülük ettiği Lavanta Kokulu Köy projesi birinci oluyor. Huriye Tezcan da bu köyün sakinlerinden biri. Projenin tasarımında yer alan kurumların, o bölgede lavanta yetiştiriciliği yapan üreticileri bu proje çatısı altında bir araya getirdiklerini ve kendilerine çeşitli eğitimler verildiğini dile getiren Tezcan, işe ilk başladıklarında çoğu kişinin onlara inanmadığını anlatıyor.

tarimda-kadinlarin-cesur-yuruyusu2.jpg

20 farklı çeşit üretiyorlar

Buna karşın Keçiborlulu kadın üreticiler, eğitimlerinin ardından 17 ortakla kuruyorlar kooperatiflerini. Halihazırda tecrübeli bir lavanta yetiştiricisi olan Tezcan, kooperatif çatısı altında toplanma amaçlarının ürünlerini pazarlamak ve köylerini tanıtmak olduğunu söylüyor.

Gerçekten de, kooperatiften önce ürün çeşitliliği oldukça az olan bölgede şu an lavanta yağından kolonyasına, lavanta demetlerinden keselerine kadar birçok ürün geliştirilmiş durumda. Tezcan da artık yalnızca lavanta üretmediklerinin, kendi el emekleriyle lavanta keseleri gibi geleneksel ürünler de üretmeye başladıklarının ve 20-21 çeşide kadar ulaştıklarının altını çiziyor.

“Bu işler yürümez” demekle olmuyor

Lavanta Kokulu Köy 17 ortakla başladığı bu yola şu an 51 ortakla devam ediyor. “Nasıl bu kadar büyüdünüz” sorusuna Tezcan’ın cevabı ise, “Önce yapın bakalım dediler, yapabileceğimize pek inanmadılar. Bizim köyde bu işlerin yürümeyeceğini, devam etmeyeceğini söylediler. Biz çalışmaya devam ettik, satışlar yaptık, emeklerimizin karşılığını almaya başladık. Büyük market zincirlerinden birine demet şeklinde lavantalar sattık. Diğer arkadaşlarımız da başardığımızı ve bu işin daha kârlı olduğunu gördükçe üye olmaya başladılar” şeklinde oluyor.

tarimda-kadinlarin-cesur-yuruyusu4.jpg

Kadınlar her zaman cesur olmalı

Tezcan, kooperatif sayesinde dışarı açıldıklarının, yeni yerler ve ürünler keşfettikçe aralarında tartışarak yeni fikirler üretebildikleri ve bu sayede hem kendilerine hem bölgenin ekonomik gelişimine büyük katkı sağladıklarının altını çiziyor.

tarlasera.com aracılığıyla tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlayan Tezcan, kadın üreticilere başarısızlıktan korkmamaları ve cesaretli davranmaları gerektiğini, her zaman çalışarak daha iyi yerlere gelebileceklerini söylüyor.

Her gün yeni bir dünya kuruluyor!

Anadolu topraklarında bir lavanta kokulu köy yaratan bu 51 ortak, tarımda kadının başarılarına verilebilecek güzel örneklerden yalnızca biri. Tarımsal üretimin zorlu patikalarını, bir yandan toplumsal baskı ve eşitsizliklerin yükünü de sırtlayarak yürüyen kadınlar, yılmadan usanmadan bu zorlukların üzerine gidiyor. Ve bu cesur, özverili ve umutlu yürüyüş her gün yeni mevziler kazanarak, önce tarıma, ama hepsinden önemlisi insanlığa yeni değerler katarak hızlanıyor.

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.