tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

23.2.2019

Kooperatiften birlik doğar

Kooperatiften birlik doğar!

Örgütlü üretim ülke ekonomisi için hayati önem taşıyor. Ancak son günlerde yaşanan fiyat artışıyla beraber Türkiye, kooperatifçiliğin yeterli seviyeye ulaşamamış olması gerçeğiyle yüzleşiyor.

Sebze-meyvede yaşanan fiyat artışı son günlerde tüm Türkiye’nin gündemine oturdu. Bugüne dek çözüm olarak sunulan uygulamalar tanzim satış, Hal Yasası gibi konular oldu. Ancak kalıcı çözüm için biraz daha derine inmekte fayda var. Örneğin üreticilerin bir araya gelerek oluşturduğu kooperatifler tarımsal üretim sorunlarına karşı en etkili çözüm yollarından biri.

Kooperatifler; kırsalın ekonomiye dahil olması, tarımsal ürün ve girdi piyasalarının dengelenmesi, üreticinin eğitim, makine-teçhizat, tohum ve zirai ilaç gibi çeşitli ihtiyaçlarının karşılanması gibi birçok alanda etkisini gösteriyor. Kırsalda üreticinin yaşam düzeyi ve kalitesini yükseltmeyi amaçlarken, verimliliği arttırma ve pazardaki konumlarını güçlendirme gibi avantajlar da sağlıyor. Bu sayede sadece ortaklarına değil, ülke ekonomisine de önemli katkılarda bulunmuş oluyor.

Enflasyonu önlemede kooperatif modeli

Peki bugün için konuşulursa, sebze-meyve fiyat artışına kooperatiflerin etkisi nasıl olur? Enflasyonu önlemede önemli bir araç olan bu üretici örgütleri; başarılı olmaları halinde, pazarlama kanallarındaki yüksek pazarlama marjları ile çalışan aracılı sisteme olan ihtiyacı azaltabileceği ve piyasaları düzenleyebileceği için fiyat istikrarını sağlama noktasında rol oynuyor. Bunun sonucunda da fiyat artışları daha dengeli şekilde seyrediyor.

kooperatiften-birlik-dogar1.jpg

Son dönemde tavan yapan ürün ve girdi fiyatlarındaki artış Türkiye’de çeşitli tartışmalara yol açarken, kooperatifçiliğin yeterli düzeyde olmayışını ve çözüm yolunda atılacak adımlarda tartışmasız önemli bir araç olacağı konusunu da gündeme getiriyor.

Örgütleri destekleyecek politika şart

Türkiye’de yeterli seviyelere gelemeyen kooperatifçiliğin yaşadığı önemli sorunlar arasında üreticinin örgütlenme bilincinin tam olarak oluşmaması, eğitimsizlik, siyasi müdahaleler gibi çeşitli nedenler yer alıyor. Devletin destekleyici bir politikasının olmaması da bu sorunların çözümünü engelliyor.

Devlet tarımsal arzı kontrol altına alabilecek, üretici örgütlerini destekleyici politikalar üretemediğinde, tarım kooperatifleri de arzı kontrol altına alabilecek ekonomik güce ulaşamıyor. Bu nedenle ürün fiyatları tarımsal arzdaki değişikliklere bağlı olarak son dönemler de olduğu gibi şiddetli dalgalanmalar gösteriyor.

Tire süt kooperatifi örneği

Türkiye’de kooperatif modeli her ne kadar yeterli düzeyde olmasa da Tire Süt Kooperatifi gibi başarılı örnekler mevcut. Kooperatif, üreticiyi koruma doğrultusunda üretim maliyetlerini düşürmeye ve süt kalitesini arttırmaya yönelik yatırım ve hizmetleriyle ortaklarının kazancını arttırıyor.

kooperatiften-birlik-dogar2.jpg

Tire Süt Kooperatifi, ortaklarının bitkisel üretim ve hayvan beslenmesinde ihtiyaç duyduğu tohum, gübre, yem ve benzeri ürünleri ekonomik şartlarda kooperatifin satış deposundan temin ederek yüksek girdi maliyetlerinin etkisini azaltmış oluyor. Aslında temelde başarı bu kooperatifin özelinde değil, kooperatifçiliğin ilkelerinden kaynaklanıyor. Türkiye’de daha birçok örneğine neden rastlanmasın?

Kooperatiflerde başarı nasıl sağlanacak?

Başarıya ulaşmak için birçok kooperatifin de Tire Süt Kooperatifi gibi örgütlenmesi ve birleşmesi gerekiyor. Bunun için devletin öncülüğünün önemi tartışılmazken, aynı zamanda üreticilerin de daha cesur davranması gerekiyor. Tarihinde imece usulü gibi güzel örnekler ve birçok başarılı kooperatife yer vermiş Türkiye’de iyi bir politika ve profesyonel kooperatif yönetimlerinin sağlanmasıyla bu sorunların aşılabileceği hayal değil. Tarımsal üretimin kooperatifler yoluyla gerçekleşmesi halinde üretim ve gelirde önemli artışların gerçekleşebileceği ve fiyat dalgalanmalarının da önlenebileceği yönünde yapılan tahminler bile bu model için çalışmaya koyulmaya yeter düzeyde.


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.