tarlasera
tarlasera SATIN AL
Kapat

14.5.2020

Balkonunuzu tarım alanına çevirin!

Balkonunuzu tarım alanını çevirin!

Balkonlar son yıllarda kentsel tarım fikriyle amatör üreticiliğin bir araya geldiği birer üretim üssüne dönüşmeye başladı. İşte karantina koşullarını yaratıcı bir sürece dönüştürecek "balkonda tarım" tüyoları.

Kent yaşamının stresi nedeniyle son yıllarda şehirden doğaya dönüş akımı başlamış durumda. Ancak çeşitli nedenlerle şehirden uzaklaşamayanlar ya da kentsel yaşamdan vazgeçemeyip bir yandan da doğaya özlem duyanlar çoğunlukta. İşte bu çoğunluk her gün yepyeni bir fikirle, yaşadıkları yeri küçük birer üretim üssüne çevirmeyi başarıyor.

Sosyal yaşamın kısıtlandığı, milyonlarca kişinin evlere kapanmak zorunda kaldığı Covid-19 salgını sürecinde evde tarım teknikleri de bambaşka bir anlam kazandı. Taze ve güvenilir gıdayı kendi eliyle üretmek isteyen, ya da izolasyon koşullarını tarımı öğrenme ve üretim yapmanın keyfiyle geçirmek isteyenlerin sayısı bugünlerde daha da bir artıyor.

Balkonda ne yetiştirebilirim?

Bahçeli evlerde yaşayanlar bu açıdan oldukça avantajlı. Ancak evde tarım yapmak için illa ki bir bahçeye sahip olmak şart değil. Kendi balkonunuzda da mini bir bahçe oluşturarak burada üretim yapmak mümkün. Peki yalnız salgın günlerinde değil, hayat yeniden normale döndüğünde kendinizi başarılı bir üretici olarak yeniden tanımlayabilmeniz için işe nereden başlamalı?

balkonunuzu-tarim-alanina-cevirin2.jpg

Kendi bahçenizi oluşturmak için kapalı camlı balkonlar fazlasıyla uygun. Açık balkonlarda ise hava sıcaklığının uygun olduğu aylarda bitki yetiştirilebiliyor. Balkonda yetiştirilmeye en uygun bitkiler ise şunlar: Domates, hıyar, biber, soğan, sarımsak, patlıcan, bezelye, fasulye, pırasa, ıspanak, semizotu, havuç, marul, maydanoz, dereotu, fesleğen, tere, roka, nane, çilek, kavun ve bazı bodur meyve ağaçları.

Bitkilerin yaşam alanı nasıl hazırlanıyor?

Balkonda bitki yetiştirmek için ilk yapılması gereken balkonun ne yönden güneş aldığını belirlemek. Ardından kullanılacak saksıları güneş alacak şekilde yerleştirmek gerekiyor. Bunun için her türlü saksı kullanılabilse de, geniş saksılar bitki gelişimi için en uygun olanı.

Saksı seçimden sonra sıra toprak karışımını hazırlamaya geliyor. Bahçe toprağı, torf ve toprağın su tutumunu arttırmak için kullanılan perlit belirli oranlarda karıştırılıyor. Bu karışıma bir miktar gübre ilave etmek ise bitkiler için oldukça zengin bir yaşam alanı sunuyor.

Ekim ya da dikim

Mevsime göre seçilen bitkilerin ekimine başlamadan önce dikkat edilmesi gereken bir önemli bir nokta var: Bazı bitkiler doğrudan saksıya ekilirken, bazıları ise önce başka bir alana ekilip daha sonra fide olarak yetiştirileceği saksıya dikiliyor, yani yaygın tabirle “şaşırtılıyor”. Roka, maydanoz, nane gibi yeşillikler ekilirken domates, salatalık, patlıcan gibi sebzeler dikim yöntemiyle yetiştirilen ürünlere örnek.

balkonunuzu-tarim-alanina-cevirin3.jpg

Tohum toprakla buluşturuluyor

Daha iyi bitki çıkışı sağlamak için, tohumlar nemli bir bezin arasında 24 saat süreyle bekletilebiliyor. Sonrasında tohumlar toprağa çok sık olmayacak şekilde bırakılıyor. Ardından üzerine 2-3 cm‘yi geçmeyecek şekilde toprak serpilip elle hafifçe bastırılıyor ve ilk can suyu verilip tohumların çimlenmesi bekleniyor.

Yolculuğun sonu: Hasat

Bitkiler toprak yüzeyine çıkıp 4-5 yapraklı fide olunca, kökleri dağılmayacak şekilde bulundukları alandan alınıp asıl yetiştirilecekleri saksıya dikiliyor. Tüm yetiştirme dönemi boyunca toprak nemli kalacak şekilde belirli aralıklarla sulama yapılıyor. Bitkiler yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra hasat ediliyor. Bundan sonra ise size kendi yetiştirdiğiniz ve dalından kopardığınız bu güzelliklerin tadına varmak kalıyor!


Yorumlar
    Bu yazı için henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.
Yorum Yaz

Yorumunuz Gönderildi

E-Bülten

Başka yerde bulamayacağınız tarım ve kültür haberlerini düzenli olarak almak için aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazın ve gönder butonuna tıklayın; tarlasera e-bülten adresinize gelsin!

En Çok Okunanlar

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tanımadığınız bitkiyi telefonunuza sorun!

Tarım arazinizde ya da doğa yürüyüşlerinde rastladığınız yabani bir bitkiyi görür görmez tanımak ister miydiniz? PlantNet isimli akıllı telefon uygulaması bu zorlu görevi yerine getirmeye aday.

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

TMO’dan buğday, arpa ve mısır hamleleri

Hububat fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan dalgalanmalar Türkiye’yi de alarm durumuna geçirdi. TMO’nun buğday, arpa ve mısır kararları piyasada istikrarı amaçlıyor.

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçesinde yabancı ot mücadelesi

Meyve bahçelerinde kayıplara yol açan yabancı ot türleri sayılamayacak kadar çok! Ancak bu zararlılarla mücadele yöntemleri de bir o kadar çeşitli.

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Meyve ağaçlarının kabusu ökse otu

Birçok ağaç türünde yarı parazit olarak yaşam süren ökse otu, meyve üreticilerinin baş belası olabiliyor. İşte ökse otundan kurtulmanın püf noktaları.

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Zeytinde yanlışlar ve doğrular

Özenli bir bitki koruma ve gübreleme zeytinde sonucu tamamen değiştiriyor. tarlasera zeytinde sık yapılan hataları uzmanlara sordu.